Русия предлага “съвместни проекти” за проблема с оръжейните лицензи

Русия предлага “съвместни проекти” за проблема с оръжейните лицензи

Чрез развиване на бъдещи съвместни проекти може да бъде разрешен проблемът с оръжейните лицензи, които българските предприятия използват още от съветско време. Това стана ясно след среща на премиера Сергей Станишев и руския му колега Михаил Фрадков в Москва във вторник в рамките на официалното посещение на българската правителствена делегация в руската столица.

Посещението е двудневно, делегацията ни бе водена от премиера Станишев, а заедно с него бе и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

След края на визитата в руската столица Овчаров излиза в принудителна отпуска, поискана от министър-председателя докато тече проверката по скандала между Овчаров и директора на следствието Ангел Александров, който също излезе в отпуска.

На пресконференция след срещата с Фрадков премиерът Станишев каза, че въпросът за оръжейните лицензи е бил обсъждан и с руския президент Владимир Путин, който изразил мнение, че проблемът може да се решава и чрез съвместни проекти.

Станишев съобщи, че е създадена специална група, която работи за изясняване на въпроса с лицензите.

Лицензиите за оръжейно производство са един от проблемите в двустранните отношения, който не може да намери решението си повече от 15 години. Русия често обвинява България, че нейни оръжейни предприятия ползват руски оръжейни лицензи пиратски, с което ѝ нанасят сериозен ущърб. България пък настоява, че действието на лицензите е изтекло и в последните години нашите производители са направили достатъчно свои нововъведения.  

От своя страна след края на срещата със Станишев във вторник руският премиер Михаил Фрадков каза, че, за да си сътрудничат във военно-техническата сфера и при високите технологии, е нужно доверие между двете страни.

На въпрос за руските ангажименти, свързани с петролопровода Бургас – Александруполис, Фрадков обяви, че руската страна настоява изграждането на съоръженията да започне възможно най-бързо.

България може да разчита на Русия за благоприятното развитие на делото в Либия срещу българските медицински сестри. Това заяви руският президент Владимир Путин на срещата си по-рано във вторник с българския премиер. Путин е поискал Станишев да му разкаже за последните подробности по казуса в Либия. Темата за българските медици е била част от обсъжданите въпроси на срещата между двамата, която продължи час и половина.

Владимир Путин коментира още, че в последните години икономическите отношения между двете страни се развиват много добре. Като доказателство за това руският президент посочи, че стокообменът е нараснал с 38% само през миналата година.

България и Русия показаха, че могат да работят заедно много добре, каза от своя страна Сергей Станишев. При това не само в търговията, но и в реализацията на конкретни стратегически проекти като споразумението с “Газпром” за дългосрочна доставка на газ, за изграждането на атомната централа “Белене”, а също така по проекта “Бургас – Александруполис”, добави той.

Българският премиер изрази надежда руският президент Владимир Путин лично да участва в тържествата по случай 130 годишнината от края на Руско-турската освободителна война, които ще се проведат у нас догодина.

Сред края на официалните срещи на българската делегация посещението ѝ в Москва приключи. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?