Ръст на газовия транзит и “Син поток-2” през България срещу руски достъп до мрежата

Ръст на газовия транзит и “Син поток-2” през България срещу руски достъп до мрежата

Подготвя се схема за увеличение на транзита на руски природен газ и евентуален маршрут на проекта “Син поток-2” през българска територия срещу достъп за руски компании до развитието и модернизацията на българската газоразпределителна инфраструктура. Това стана ясно в понеделник по време на визитата на българския премиер Сергей Станишев в Москва. Той е придружаван от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който след края на посещението излиза в отпуск заради скандала със следствието.

На среща с председателя на “Газпром” Алексей Милер той обсъди възможността за увеличаване на транзита на руски газ през България до Турция, Гърция и Македония. Пресслужбата на руската компания, цитирана от ИТАР-ТАСС, не даде повече информация за параметрите на разговора, както и евентуалния ръст на газовия транзит.

Тази възможност така или иначе е записана в новия 30-годишен договор между “Булгаргаз” и “Газпром”, подписан дни преди България да стане член на Европейския съюз.

Достъп до българска газоразпределителна мрежа

Според руския вестник “Комерсант” предложението на ръста на транспортирания руски газ от страна на Москва е срещу достъп за руски компании до развитието и модернизацията на българската газоразпределителна инфраструктура. Това също е част от клаузите на договора между двете газови компании. Изданието обаче твърди, че в схемата ще бъде включено и бъдещото трасе на проекта "Син поток-2" за разширението на доставките на руски газ през територията на Турция до Европа.

“Тотална промяна”

Новият проект, който ще стартира през юни, тотално ще промени България в геостратегически план за транзит на природен газ, заяви Румен Овчаров. По думите му транзитираните количества ще са в пъти по-големи от сегашните.

През миналата година “Газпром” е доставил за страната ни и транзитирал за Гърция, Турция и Македония 3.2 млрд. куб. м газ.

В последно време енергийната тема стана доста актуална в руско-българските отношения. Руският концерн "Газпром" реши да създаде съвместно предприятие с италианския ЕНИ за изграждане на газопровод "Син поток-2". Той обаче предвижда различни маршрути за доставка на газ от Русия за Италия - по-късият може да мине през Гърция, а вторият да доставя газ на България, Румъния, Унгария и Австрия, посочва "Комерсант".

София е много заинтересована тръбата да мине по втория маршрут, тъй като нейните доходи от транзита на газ биха нараснали от днешните 600 млн. до 2 млрд. долара годишно, според руския вестник. Освен това страната би могла да заеме централно място в схемата на газовите доставки от Русия за Южна и Централна Европа. Българският маршрут е изгоден и за Русия, тъй като ще позволи да нарасне броят на потребители на газа, пояснява “Комерсант”.  

Според "Газета" програмата на Станишев не предвижда среща с президента Владимир Путин, но ако българският премиер и руският му колега Михаил Фрадков успеят да посочат точна дата, на която да започне изграждането на Бургас-Александруполис, не е изключено Путин все пак да приеме Станишев. “Комерсант” пише, че руският държавен глава ще направи на българския премиер предложения, с които той вече почти се е съгласил.

“Общ език”

Владимир Путин няма да има проблем да намери общ език с българския гост, пише “Комерсант”, тъй като Станишев - син на член на Политбюро на Българската комунистическа партия, е руснак по майка и прекрасно говори руски. Той е роден с Херсон и е учил в историческия факултет на Московския държавен университет, където е получил червена диплома и през 1994 г. е защитил кандидатска дисертация.

В понеделник премиерът посети този университет и изнесе лекция в присъствието на ректора, на свои бивши преподаватели и студенти. Станишев каза, че българският народ е съхранил доброто си отношение към Русия и в новите исторически реалности за двете страни. Годините на преход в България не доведоха до бягство от Русия, но самата Русия в този период нямаше ясна политика към Източна Европа, коментира Станишев в отговор на въпрос на студенти.

Междувременно министър Овчаров се срещна и със Сергей Шматко, председател на “Атомстройекспорт”, която бе избрана от София за строителството на АЕЦ “Белене”. Според Шматко проектът върви нормално и голяма част от съществуващите проблеми вече са пред разрешаване.

Според руски електронен сайт “Атомстройекспорт” ще пусне облигация от 500 милиона долара за строежа на два нови блока на АЕЦ “Белене”. Румен Овчаров коментира, че те нямат отношение към строителството на централата.

Другият важен енергиен проект е за петролопровода Бургас- Александруполис, чието пускане ще позволи на Русия да увеличи петролните доставки за Европа с над 30 млн. тона годишно, пише в.“Газета”.

Пред руски медии Сергей Станишев каза, че България още не е решила кой ще управлява притежавания от страната 24.5-процентов дял от проекта.

Българската страна ще получи още едно предложение, пряко свързано с енергетиката - да участва в балканската енергийна среща на върха в Загреб в края на юни, пише “Комерсант”. Там Русия възнамерява да представи енергийни програми, възможностите за създаване на единни регионални енергийни пазари, усъвършенстване на транзитните маршрути и въпроси, засягащи ценовата политика. Поканени са лидерите на 9 балкански държави. За Москва е изключително важно проявата да мине на най-високо равнище и затова участието на Сергей Станишев ще е добре дошло, пише “Комерсант”.

В Москва ще се подпише и споразумение за защита на интелектуалната собственост, твърде важно за Русия. Миналата година руският вицепремиер Сергей Иванов обвини София, че в нарушение на авторските права произвежда "в огромни количества" автомати “Калашников", припомня "Газета".

България няма да демонтира съветски паметници

По време на всичките си срещи и интервюта в руската столица премиерът Станишев посочи, че между България и Русия няма остри политически въпроси.

Той увери домакините си, че България няма намерение да демонтира паметниците на съветски воини. Запитан за действията на естонските власти, Станишев отбеляза, че Естония е суверенна държава и има право да взема свои решения, предаде ИТАР-ТАСС.

Европа да проучи необходимостта от ПРО

По повод разполагането на елементи от американската система за противоракетна отбрана (ПРО) в близост до руските граници, българският премиер каза, че този въпрос трябва да се обсъжда прозрачно. Страните от ЕС трябва да проучат целесъобразността и необходимостта от такава стъпка, нужни са експертни оценки,  добави Станишев.

Разминаха се само за Косово

Единственото по-сериозно разминаване с руската позиция е тази за статута на Косово. Като министър-председател на страна от ЕС Станишев каза, ЕС като цяло подкрепя плана на пратеника на ООН Марти Ахтиссари за наблюдавана независимост на Косово. Русия отхвърля този план и заплашва да наложи вето в Съвета за сигурност, ако няма съгласие и от Белград, и от Прищина.

Предложението на Ахтисаари е балансирано. Косово живее извън реалния контрол на Белград около девет години, каза Станишев. Той сопълни, че да се реши проблемът, като бъдат удовлетворени  исканията на двете страни, е невъзможно. 

Станишев изрази опасения, че Косово ще се провъзгласи за независима държава и редица европейски страни едностранно ще го признаят. Той предположи също, че ако Косово остане в състава на Сърбия, след 30-40 години етническо мнозинство в републиката ще станат албанците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?