Русия се сблъсква с недостиг на средства преди парламентарните избори

Русия се сблъсква с недостиг на средства преди парламентарните избори
Руската ЦИК реши тази година да спести от средствата за информиране на електората и "ще ореже рекламата на изборите", пише "РБК", цитиран от БТА. 
 
Поради недостиг на средства почти няма да се използват билбордове и друга външна реклама, а избирателите ще бъдат викани пред урните чрез безплатния телевизионен ефир, пояснява вестникът в материал за кампанията по повод насрочения за 18 септември вот за Държавна дума.
 
Бюджетът на ЦИК е намален от 14 милиарда на 10 милиарда рубли, уточнява Мая Гришина, ресорен секретар на комисията по информирането на избирателите.
 
Интересът на хората в Русия към парламентарните избори и без това намалява. По данни на социологическия център "Левада" два месеца преди вота само 45 на сто от жителите на страната разговарят за изборите помежду си или чуват да се говори на тази тема. Два месеца преди изборите през 2011 г. те са били 62 процента. 
 
Сегашната кампания тече в разгара на отпуските, обяснява Алексей Гражданкин от "Левада".
"Парите в страната са малко, повечето граждани биха подкрепили идеята да се ореже финансирането на избирателната кампания. От друга страна, колкото по-малко се привлича вниманието към тази кампания, толкова повече са шансовете партията на властта ("Единна Русия", б. р.) да не изгуби позиции в изборните дни", коментира експертът.
 
При предишни кампании в Русия много информационни материали на практика изцяло съвпадаха визуално с материалите на "Единна Русия", напомня политологът Александър Кинев.
 
Междувременно руското финансово министерство обмисля вместо индексиране на пенсиите в Русия еднократна помощ за бедните, пише "Ведомости".
 
За повишаване на пенсиите са необходими средства, каквито и без това не достигат в бюджета. Това ще означава и допълнителни разходи при бъдещото им увеличаване. При все това 44-те милиона пенсионери са над една трета от потенциалните избиратели в Русия. Властта едва ли ще се осмели да им каже "пари няма, но вие се дръжте", отбелязва "Ведомости", като цитира думи на премиера Дмитрий Медведев пред жители на Крим.
 
Медведев посети през май полуострова, анексиран от Русия през 2014 г., и местна жителка му се оплака, че пенсиите не се индексират, а човек няма как да живее с 8000 рубли. Премиерът отговори: "Просто сега няма пари. Като намерим пари, ще ги индексираме. Вие се дръжте тук, всичко най-добро, хубаво настроение и здраве", съобщи неотдавна руският електронен вестник "Медуза".
 
Индексиране е необходимо преди изборите в Русия, но то може да внесе дисбаланс в цялата система. От президента Путин и премиера Медведев се очаква да намерят компромис, пише "Ведомости" в друг материал.
Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?