Русия ще изхарчи 30 млрд. рубли за териториални претенции

Русия ще изхарчи 30 млрд. рубли за териториални претенции

До 2020 година от държавния бюджет на Русия ще бъдат изхарчени за геоложко разузнаване на шелфа 30 млрд. рубли ( 1,2 млрд. долара), съобщава руското Министерство на природа, цитирано от Лента.ру. За същия период компаниите за добив на природни ресурси ще вложат 300 млрд. рубли.

За сравнение през 2006 г. геоложките проучвания са стрували на руския бюджет 904 млн. рубли. От своя страна добивните компании са изхарчили 17,7 млрд. рубли. През 2007 г. за тези цели са планирани 1,2 млрд. рубли. Тази година в континенталния шелф ще бъдат направени 6 изследователски и 6 разузнавателни сондажа.

В момента в шелфа са открити 44 находища на въглеводороди. Запасите от морски находища са средно от около 40 млн. тона условно гориво. Това е четири пъти повече от средните запаси на континенталните находища.

По данни на руското министерство на природата на континенталния шелф се пада една трета от руския газ, 22 на сто втечнен газ и 12 % нефт. Осемдесет на сто от тези запаси се намира в моретата на арктическия шелф.

Русия претендира за 1,2 млн. кв. км., което е значителна част от арктическия шелф. Затова Москва ще трябва да докаже, че подводният хребет Ломоносов е част от Сибирската континентална платформа. Запасите от въглеводороди в тази територия се оценяват на 9-10 млрд. тона условно гориво.

В търсене на доказателства в Арктика в началото на август 2007 г. замина и се върна руска експедиция, която взе проби от дъното на Северния ледовит океан. Предполага се, че по тези проби ще може да се определи принадлежността на хребета. Резултатите от изследването ще станат известни след една година, но неофициалните анонси бяха,че те не подкрепят претенциите на Москва.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?