Русия ще изтегли самолетоносача "Адмирал Кузнецов" от Сирия

Руското министерство на отбраната започна да намалява войсковата си групировка в Сирия. От зоната на конфликта ще се изтеглят първо корабите в състава на групата, изпратена от Северния флот на Русия, начело със самолетоносача "Адмирал Кузнецов". Това съобщи началникът на руския Генщаб армейски генерал Валерий Герасимов, цитиран от ТАСС.

Министерството действа въз основа на решение на върховния главнокомандващ - президента на Русия Владимир Путин, посочи военачалникът.

Герасимов напомни, че от 30 декември в цяла Сирия влезе в сила примирие, което обаче не засяга международните терористични групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра", известна днес като "Фатах аш Шам".

Военноморската групировка начело с "Адмирал Кузнецов" започва да се готви за преход от Средиземно море в основната си база Североморск (Мурманска област), уточни началникът на Генщаба.

За два месеца участие в бойните действия летците от морската авиация, базирана на самолетоносача "Адмирал Кузнецов", изпълниха 420 бойни полета, включително 117 нощни, и унищожиха 1252 обекта на терористите. Задачите на корабната група са изпълнени; тя е готова за по-нататъшни действия, заяви командващият войсковата групировка на Русия в Сирия генерал-полковник Андрей Картаполов.

В състава на групата влизат единственият руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов", тежкият атомен ракетен крайцер "Петър Велики", големите кораби за борба с подводници "Североморск" и "Вицеадмирал Кулаков" и четири кораба за поддръжка.

През времето, прекарано край бреговете на Сирия - от 8 ноември м. г., корабите от групата установиха тясно взаимодействие с авиационната групировка на Русия в тази страна и с бреговите ракетни комплекси "Бастион".

Съвместно с разположените в Сирия сили и средства на руските Въздушнокосмически сили "въз основа на модерни комплекси С-300 и С-400 е създадена единна система за противовъздушна отбрана, която гарантира сигурно прикриване на обекти както на сушата, така и в морето", каза Картаполов.

"Успехите на сирийските въоръжени сили по освобождаването на Алепо създадоха необходимите условия за мирно разрешение на конфликта" в Сирия, заяви генерал Валерий Герасимов.

Подкрепата на руската авиация "изигра основна роля в тези победи"; помощта на Русия създава здрава основа борбата с оставащите в Сирия терористични групировки да продължи, каза по време на видеовръзка с шефа на руския генщаб сирийският му колега генерал Али Аюб.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?