Русия търси пазари на оръжия и ядрени технологии в Югоизточна Азия

Русия търси по-близки връзки с Югоизточна Азия в старите си сфери на влияние, където предлага високотехнологично оборудване от ядрени реактори до ракети и изтребители. Местните икономики излизат от кризата от края на 90-те години и оръжейните програми в региона се отърсват от нафталина. Същевременно Русия губи почва в Централна Азия заради водената от САЩ военна кампания в Афганистан.

"Икономическият бум вероятно е приключил, но в момента има бавно възстановяване и военните програми, които бяха замразени или редуцирани, сега отново излизат на повърхността", казва Робърт Карниол, редактор на Джейнс дифенс уийкли.

Миналия месец Владимир Артяков, генерален директор на държавния износител Рособоронекспорт, заяви на изложението "Ейшън еъроспейс 2002" в Сингапур, че оръжейният пазар в Югоизточна Азия ще възлезе на повече от 20 милиарда долара през следващите десет години. Той каза пред ИТАР-ТАСС, че Москва иска да увеличи продажбите си на оръжия в района. Премиерът на Русия Михаил Касянов посети тази седмица стария комунистически съюзник Виетнам, за да предложи стратегическо партньорство в сферата на ядрената енергетика, както и оръжейни продажби на виетнамската армия, екипирана главно със съветска техника.

Руската корпорация ЛОМО ще достави през тази година на Виетнам 50 преносими ракети SA-18 от типа "земя-въздух" по договор за 64 млн. долара, предаде агенция Интерфакс.

Военният режим в Миянма (Бирма) наскоро получи пратка от дузина руски изтребителя МиГ-29, а през януари потвърди, че възнамерява да построи първия си ядрен реактор с руска помощ.

Военновъздушните сили на Малайзия искат да се сдобият с ескадрила изтребители. Руската компания Сухой, която предлага супермодерните Су-30МК, се смята за сериозен конкурент в битката за спечелване на поръчката, твърдят наблюдатели.

Москва се стреми също така Сингапур, традиционен клиент на САЩ и западноевропейските производители, да замени своите остарели А-4 Скайхокс със самолети Сухой.

В средата на 90-те години, по време на икономическия бум в Югоизточна Азия, Москва направи няколко пробива там, като например продаде МиГ-29 на Малайзия, ракети "земя-въздух" - на Сингапур и хеликоптери Ми-17 - на Миянма. Тогава Русия не успя да убеди Тайланд да купи руски усъвършенствани изтребители и подводници.

Интересите на Русия в Югоизточна Азия имат предимно търговска мотивация, но не са лишени и от стратегически аспекти. Сега страната се старае да намери новата посока, след като вече не е суперсила с края на Студената война. Тези търсения станаха още по-наложителни след 11 септември м. г.

Водената от САЩ военна кампания в Афганистан укрепи западното военно присъствие в Централна Азия, която досега Москва смяташе за свой заден двор. "Руските въоръжени сили имаха сериозни трудности през миналото десетилетие и финансирането им беше доста оскъдно", казва Карниол.

Затова през следващите десет години, докато Русия преустрои армията си, отчаяният военен елит ще трябва да се съсредоточи върху износа. Това е добре дошло за някои държави, които са осъждани от Запада за своята политика и нарушения на човешките права. Много от бедните страни в района имат интерес и от заплащане на въоръжения чрез бартер.

"Русия е доста по-гъвкава относно цените и условията", казва дипломат в Банкок, пожелал анонимност. По думите му Москва е по-малко загрижена за проблеми като човешките права.

Добър пример в тази насока са договорите за доставка на изтребители и ядрен реактор на Миянма в замяна на дървесина и селскостопански продукти. "Не демонизирайте Миянма", каза през миналата година пред Ройтерс руският посланик в тази страна Глеб Ивашенцов. По думите му положението в страната е в голяма степен погрешно представяно от медиите.

Споделяне

Още от Свят

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?