Русия увери, че антигей законът няма да засегне олимпиадата в Сочи

Председателят на МОК Жак Рох и президентът на Русия Владимир Путин.

Русия даде уверения, че новият закон срещу гей пропагандата няма да засегне зимната олимпиада в Сочи. Това съобщи председателят на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох.

Законът предвижда сериозни глоби за всеки, който разпространява информация за хомосексуализма на лица под 18 години.

Активисти на различни движения в защита на правата на хомосексуалните призовават зимната олимпиада през 2014 да не се провежда в Сочи, а на друго място по света.

"Получихме сериозни писмени гаранции от Русия, че всеки ще е добре дошъл в Сочи, независимо от сексуалната му ориентация", зави Рох, цитиран от Би Би Си.

В своето писмо до МОК руският вицепремиер Дмитрий Козак е подчертал, че Русия се е ангажирала стриктно да се придържа към Олимпийската харта и нейните фундаментални принципи, един от които гласи, че всяка форма на дискриминация по отношение на страни или граждани на расова, религиозна, политическа основа, както и по пол, е несъвместима с олимпийското движение.


Руският президент Владимир Путин подписа новия закон през юни и има опасения, че той може да бъде използван срещу спортисти и гости на олимпиадата в Сочи.

По-рано този месец Жак Рох поиска руското правителство да обясни как този закон може да повлияе на предстоящите олимпийски игри.

В писмото си вицепремиерът Козак пише: "Руската федерация гарантира изпълнението на своите задължения пред МОК в цялата има пълнота".


"В частност, законите на Руската федерация не предвиждат каквито и да е ограничения или разграничения на правата и отговорностите на гражданите на базата на сексуална ориентация. Дискриминацията на сексуални малцинства, както и всяка друга дискриминация, са безусловно забранени от конституцията на Руската федерация", се казва в писмото.


Двукратната олимпийска шампионка на овчарски скок Елена Исинбаева заяви, че поддържа приетия наскоро в Русия закон против пропагандата на хомосексуализма сред непълнолетни.

Тя също така се обяви срещу обвързването на закона с Олимпийските игри през 2014 г. в Сочи, като разкритикува призивите за бойкот на игрите.


"Аз не поддържам този бойкот. Аз съм против тази полемика и против това, което се случва. Ако политици или някакви други хора, нямащи отношение към спорта, искат да ни използват в този бойкот, то аз съм против", заяви Исинбаева на пресконференция.

По-късно тя каза, че коментарите ѝ за хомосексуализма са неправилно разбрани.

Споделяне

Още от Спорт

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?