Русия забранява със закон фалшивите новини и неуважението към властта

При многократни нарушения ще се лежи в затвор

Русия забранява със закон фалшивите новини и неуважението към властта
Руската Държавна дума прие окончателно законопроектите за фалшивите новини и неуважението към властта. След остри критики и двата проекта бяха коригирани. Интернет медиите и гражданите получиха "право на грешка", но пък максималният размер на глобите се увеличи десетократно – както за публикуване на фалшиви новини, така и за обида към органите на властта.
 
За фалшивите новини законът постановява, че това е очевидно недостоверна обществено значима информация, разпространявана под формата на достоверни съобщения, която създава заплаха за живота и здравето на гражданите, на имуществото или може да доведе да масово нарушаване на обществения ред или да попречи на работата на важни стопански обекти, включително кредитни организации. Такова съдържание ще бъде блокирано по извънсъдебен ред по инициатива на генералния прокурор или негов заместник: регулаторът Роскомнадзор ще уведомява интернет медиите за допуснати нарушения и ще иска от тях незабавно да премахват лъжливото съобщение. В случай на неизпълнение на искането сайтовете с подобно съдържание ще бъдат незабавно блокирани.
 
Акаунтите на обикновените потребители на социалните мрежи ще бъдат блокирани без предупреждение или уведомление от страна на Роскомнадзор, както става сега например с призивите за несанкционирани публични акции.
 
Тези изисквания не се отнасят към традиционните медии (печатни издания, телевизия и радио), тъй като тези медии, както и новинарските агрегатори, са изключени от този закон. Причината е, че на тях така или иначе им е забранено да публикуват недостоверна информация от други закони. Новият режим се отнася са сайтове, които не са регистрирани като "средство за масова информация".
 
Сайтовете на традиционните медии обаче са в обхвата на закона за фалшивите новини.
 
Критиците му се опасяват, че руските власти ще се възползват от новия закон, за да забраняват неудобна за тях информация. Руските власти особено често обвиняват западните медии за разпространение на фалшиви новини.
 
Забележително е, че законът за забраната на фалшивите новини бе приет в Държавната дума само с гласовете на управляващата партия "Единна Русия" – 322 "за". Депутатите от комунистическата партия, от ЛДПР и "Справедлива Русия" гласуваха "против" (78) или не участваха в гласуването.
 
Депутатите от тези партии смятат, че законът за борба с фалшивите новини е нужен, но в този си вид позволява да бъде "избирателно" използван, предаде Интерфакс.
 
Законопроектът за санкции за обидни публикации към обществото и държавните символи, които се приравняват към дребното хулиганство, също претърпя корекции преди окончателното му приемане.
 
В него бе внесена уточняваща формулировка, според която подлежащата на блокиране информация "трябва не само да е проява на явно неуважение и да се проявява в неприлична форма, но трябва да оскърбява човешкото достойнство и обществения морал".
 
Многократните нарушители са заплашени от присъди до 14 дни затвор.
 
Този проект бе подкрепен от 372 депутати, 40 бяха против и един се въздържа.
Горната камара на руския парламент – Съветът на федерацията, ще гледа двата проекта на 13 март и ако ги одобри, отиват за подпис при президента.
 
В хода на приемането на двата проекта бяха радикално увеличени предвидените глоби. В зависимост от тежестта на нарушението за фалшивите новини глобите варират от 30 хиляди до половин милион рубли (от 400 до 20 000 евро).
 
За разпространението на "очевидно лъжлива обществено значима информация" гражданите са заплашени с глоби от 30 хиляди до 100 хиляди рубли с възможност за "конфискация на предмета на административното правонарушение" - устройството, от което е генерирано незаконното съдържание.
 
Според наблюдатели законодателните промени са част от опитите на Кремъл да потисне критиките и да затегне контрола, предаде АП.
Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?