Русия заплаши със санкции страни, транзитиращи нейни нефт и газ

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров не изключи въвеждането на санкции за страните, участващи в Енергийната харта, които възпрепятстват транзита на енергоносители от Русия за Европа, предаде РИА Новости в понеделник.

"Днес можем да отбележим, че някои от транзитиращите страни създават препятствия за транспорта на енергоресурси, явявайки се членове на Енергийната харта, и затова към тях може да се предприемат дисциплиниращи санкции “, обясни Лавров.

Той заяви още, че Москва принципно не е против хартата, но е недоволна от някои от нейните приложения.

Русия е подписала Енергийната харта, на не я ратифицира, настоявайки за изменения на документа, които ще създадат ясни правила за взаимоотношенията  между износителите и потребителите на енергоресурси, както и страните, обезпечаващи транзита.

През последните две години Русия  имаше проблеми със страни,през чиято територия минават руските енергийни доставки за Западна Европа. В началото на януари 2006 г. Украйна отказа заплати исканата цена на руския газ и временно бяха спрени доставките ѝ.  Година по-късно същата история се повтори с Беларус, която въведе допълнителни мита за транзита на руския петрол.

В същото време стана ясно, че Русия може да участва в управлението на украинските газопроводи, по които преминава почти цялото количество руски природен газ за Европа. Това заяви украинският вицепремиер и министър на финансите Микола Азаров в интервю за броя от понеделник на "Время новостей", цитирано от Франс прес.

"Става въпрос за общо управление на газопроводите срещу изгодни условия за тяхната модернизация, която в момента се финансира от украинските данъкоплатци", заяви Азаров, който е един от лидерите на про-руската правителствена коалиция.

Въпросът за контрола на украинската газова система е ключов за Москва, тъй като 80 процента от износа на природен газ за Европа преминават през Украйна.

Идеята да се "обединят украинските и руските газови активи" в замяна на осигуряване на украински достъп до производството на газ в Русия беше предложена от руския президент Владимир Путин през миналата седмица. Украинският държавен глава Виктор Юшченко обаче се отнесе резервирано към този проект, като заяви, че е твърде рано той да бъде обсъждан.

Азаров от друга страна изключи изцяло възможността за продажба на украинските газопроводи на трети страни. Той подчерта, че политиката на "конфронтация с Русия", която според него води прозападната част от управляващата коалиция в Киев, не е благоприятна за Украйна.

Споделяне

Още от Бизнес