Русия заяви, че Украйна трябва да остане неутрална

Украйна трябва да запази неутралитета си, за да се избегне по-нататъшно разделение в страната, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, предаде Ройтерс.

"За да не се допуснат по-нататъшни разделения в Украйна, е важно тя да запази неутралния си статут", посочва Лавров в статия под заглавие "Приоритетите на Русия в Европа и света", публикувана в сръбското списание "Хоризонт".

След свалянето от власт на подкрепяния от Москва президент през миналата година новото ръководство в Киев се стреми към НАТО. Украинският парламент прие решение за отмяна на "извънблоковия" статут на страната, както и да се работи за членство в алианса.

Лавров посочва в статията, че Русия и занапред "ще оказва всестранно съдействие, за да се създаде благоприятен климат за решаване на стоящите пред украинския народ мащабни проблеми". По думите му обаче "е необходимо да се осъзнае, че опитите за натиск върху Русия чрез едностранни санкции" няма да принудят Москва да се откаже от това, което смята за справедливо.

Лавров изразява мнение, че увеличаването на военното присъствие на НАТО близо до руските граници показва неспособността на алианса да преодолее стереотипите на Студената война. Според думите на първия дипломат на Москва изявленията, че НАТО няма да се разширява на изток, са се оказали празни приказки, а през цялото време инфраструктурата на алианса се е премествала към руските граници.

"САЩ и западните им съюзници, присвоили си званието победители в Студената война, систематично пренебрегваха ключови норми на международното право, опитваха се да налагат волята си навсякъде по света", отбелязва министърът.

Според Лавров руските интереси често са били игнорирани, а историческият опит ясно показва, че линията на изолация на Русия неизменно е довеждала до тежки последствия за цяла Европа.

По повод ситуацията в света Лавров определя като очевиден факт, че "без обединение на потенциалите на отделните държави в източната и западната част на континента е невъзможно да се осигури на Европа достойно място в новата международна система, характеризираща се със засилена конкуренция по всички направления".

Той припомня, че президентът на Русия Владимир Путин е издигнал идеята за последователна хармонизация на процесите на европейска и евразийска интеграция, включително създаването до 2020 г. на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Европейския съюз.

Споделяне

Още от Свят