Руска правозащитничка отвлечена и убита в Чечения

Руска правозащитничка отвлечена и убита в Чечения

Активистката на руската правозащитна организация "Мемориал" и член на обществената комисия от наблюдатели по проблемите на Чечения Наталия Естемирова беше отвлечена и убита в Чечения, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Председателят на организацията Олег Орлов съобщи, че четирима мъже качили със сила Естемирова в автомобил в чеченската столица Грозни. Очевидци чули виковете ѝ за помощ. Малко по-късно ИТАР-ТАСС съобщи, че Естемирова е била убита.

Няколко часа по-късно тялото на Естемирова беше открито на територията на съседна Ингушетия. Говорителката на вътрешното министерство на Ингушетия съобщи, че Естемирова е била убита от упор с два изстрела в главата, а тялото ѝ било открито недалеч от столицата Назран.

Орлов заяви, че Естемирова отдавна е била обект на критики от страна на властите заради своята работа.

Наталия Естемирова, самотна майка на около 40 г., събираше доказателства за нарушения на човешките права в Чечения от началото на втората сепаратистка война в републиката през 1999 г.

Тя работеше с покойната  журналистка Анна Политковская, която беше изявен критик на руската политика в Кавказ. Политковская беше убита на входа на сградата, в която живееше в Москва през 2006 г. Естемирова е първият носител на премията на името на Политковская, с която всяка година се отличава жена, постигнала успехи в защита правата на човека в територии, където се водят военни действия.

Тя работеше и с адвоката Станислав Маркелов, който също беше отявлен защитник на човешките права в Чечения. Маркелов беше убит в центъра на Москва през януари.

Правозащитните организации твърдят, че чеченският президент Рамзан Кадиров и неговата милиция са отговорни за фрапиращи посегателства срещу човешките права.

Пресслужбата на Кадиров отказа коментар по случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Трябва ли да се отворят ресторантите?