Руска правозащитничка отвлечена и убита в Чечения

Руска правозащитничка отвлечена и убита в Чечения

Активистката на руската правозащитна организация "Мемориал" и член на обществената комисия от наблюдатели по проблемите на Чечения Наталия Естемирова беше отвлечена и убита в Чечения, предаде Асошиейтед прес в сряда.

Председателят на организацията Олег Орлов съобщи, че четирима мъже качили със сила Естемирова в автомобил в чеченската столица Грозни. Очевидци чули виковете ѝ за помощ. Малко по-късно ИТАР-ТАСС съобщи, че Естемирова е била убита.

Няколко часа по-късно тялото на Естемирова беше открито на територията на съседна Ингушетия. Говорителката на вътрешното министерство на Ингушетия съобщи, че Естемирова е била убита от упор с два изстрела в главата, а тялото ѝ било открито недалеч от столицата Назран.

Орлов заяви, че Естемирова отдавна е била обект на критики от страна на властите заради своята работа.

Наталия Естемирова, самотна майка на около 40 г., събираше доказателства за нарушения на човешките права в Чечения от началото на втората сепаратистка война в републиката през 1999 г.

Тя работеше с покойната  журналистка Анна Политковская, която беше изявен критик на руската политика в Кавказ. Политковская беше убита на входа на сградата, в която живееше в Москва през 2006 г. Естемирова е първият носител на премията на името на Политковская, с която всяка година се отличава жена, постигнала успехи в защита правата на човека в територии, където се водят военни действия.

Тя работеше и с адвоката Станислав Маркелов, който също беше отявлен защитник на човешките права в Чечения. Маркелов беше убит в центъра на Москва през януари.

Правозащитните организации твърдят, че чеченският президент Рамзан Кадиров и неговата милиция са отговорни за фрапиращи посегателства срещу човешките права.

Пресслужбата на Кадиров отказа коментар по случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?