Руска пропагандна фондация, оглавявана от бивш шеф в КГБ, стъпи в България

Фонд "Руский мир" (Руски свят), създаден преди две години с указ на тогавашния президент Владимир Путин с основна цел да пропагандира "руската идея и руската мисия в света", откри в неделя във Варна център – първият в Източна Европа и на Балканите. За откриването съобщи БТА.

На откриването на центъра, който ще бъде във Варненския свободен университет, присъстваха изпълнителният директор на фонда Вячеслав Никонов, директорът по европейските му програми Алексей Громико, зам.-министрите на образованието Ваня Добрева (БСП) и на външните работи Милен Керемедчиев, областният управител Христо Контров и кметът на града Кирил Йорданов, и двамата близки до БСП.

Според ректора на Варненския свободен университет Анна Недялкова центърът е създаден изцяло със средства на фонда, от който са осигурени и над 1000 тома руска литература и техника. Недялкова аргументира появата на центъра в университета с това, че се бил увеличил броят на студентите, които проявявали интерес към изучаването на руски език.

Директорът на "Руский мир" Вячеслав Никонов посочи, че изграждането на центъра във Варна струва около 50 хил. евро. Никонов бе удостоен със званието "Почетен професор на Варненския свободен университет".

От интернет-сайта на фонда се разбира, че финансирането на дейностите му е изцяло от държавната хазна.

В обяснението за идейната насоченост се казва, че "създавайки "Руски свят" като глобален проект, Русия придобива нова идентичност, нови възможности за ефективно сътрудничество с останалия свят и допълнителни импулси за собственото си развитие".

И още от идеологията на фонда: "Руският свят е светът на Русия. Призванието на всеки човек е да помага на своята родина, да се грижи за ближния. Често може да се чуе какво страната можеше да направи за хората. Но не по-малко важно е какво може всеки от нас да направи за Родината. От настроенията да лежим на гърба ѝ да се обърнем към идеята да ѝ служим".

Допълнителен щрих що за организация е "Руский мир" дава и следната заключителна фраза от представянето ѝ: "Руският свят" трябва да бъде не само припомнянето на миналото, колкото действащо, мобилизиращо начало за построяването на по-добро бъдеще за великия народ, живеещ в мир със себе си и с останалия свят".

Интересни са и някои фигури в ръководството на организацията. Вячеслав Никонов е внук на ръководителя на сталинското правителство от началото на трийсетте години на миналия век до 1942 година Вячеслав Молотов, подписал прословутия пакт "Рибентроп – Молотов" за подялбата на Полша между СССР и хитлеристка Германия.

Никонов е специалист по нова и най-нова история, бил е преподавател в Московския университет, секретар на ЦК на Ленинския комсомол, завеждащ сектор в идеологическия отдел на ЦК на КПСС, а след 1991 г. - помощник-председател на КГБ. След това е депутат, а от 2007 г. - ръководител на фонда "Руский мир".

Алексей Громико, директор по европейските програми на организацията, пък е внук на някогашния съветски външен министър Андрей Громико, чиято дълга кариера е свързана с така наречените години на застоя в късната съветска епоха.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?