Руската полиция претърсва домовете на опозиционери

Следователи и полицаи в Москва извършват обиски в домовете на повече от десет организатори и участници в митинга на Блатния площад, състоял се на 6 май и прераснал в безредици, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки говорителя на Следствения комитет Владимир
Маркин.

 

Претърсват се жилищата на Алексей Навални, Сергей Удалцов, Иля Яшин и други опозиционни активисти. Руският информационен портал NEWSru съобщава, че има обиски и жилищата на Ксения Собчак и Борис Немцов.

 

Общо днес следствието панира да извърши над 10 обиска, каза Маркин.

 

Сергей Удалцов е повикан утре на разпит. За участие в масови безредици на 6 май вчера са задържани 12 заподозрени. От тях са иззети база данни и дрехи, с които са били на протеста на 6 май.

 

Ройтерс отбелязва, че днешните обиски се извършват ден преди насрочената за утре поредна антипутинова акция на руската опозиция, наречена също като протеста от 6 май Поход на милионите. Утре в Русия е официален празник - чества се приемането през 1990 г. на декларацията за държавния суверенитет на Руската федерация.

 

На 6 май на Блатния площад полицията разпръсна разрешения Поход на милионите. Опозицията каза, че полицията е пречела на шествието и митинга, а силите на реда обвиниха опозицията в умишлени провокации. Срещу участници в събитията бяха заведени дела по обвинения в призиви към масови безредици и прилагане на насилие по отношение на представители на властта, припомня NEWSru.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?