Руската разведка подхвана провалилите се шпиони

Руската разведка подхвана провалилите се шпиони

Завърналите се от САЩ в Русия агенти в момента се намират в Ясеново, Подмосковието, в закрита база на Службата за външно разузнаване (СВР), съобщи във вторник вестник "Московский комсомолец", като по този начин потвърди опасения в западната преса, че на провалилите се агенти няма да им се размине толкова лесно с размяната и връщането им в Русия.

"В момента с агентите работят специалистите. Те се опитват да разберат кой от разузнавачите и в каква ситуация може да се е провалил. За изясняване на всички детайли се провеждат разговори, различни тестове, включително и с детектор на лъжата. Не става дума за разпити в прекия смисъл на думата. Ако се изясни, че са били допуснати сериозни грешки, разузнавачите, които са офицери от СВР, може да бъдат уволнени", е казал пред изданието анонимен източник.

Той е добавил, че ако не се установят пропуски в работата на агентите, те след няколко седмици ще бъдат освободени. Някои от тях може да продължат да служат във външното разузнаване, макар че за най-известната в шпионския скандал Анна Чапман тази възможност е изключена.

Докато тече разследването, на агентите е забранено да напускат секретната база. Те живеят в специални хотели и е позволено на техни близки да ги посещават.

Източникът на "Московския комсомолец" опроверга информацията, че причината за ареста на руските шпиони е станало обаждането по телефона на Анна Чапман до баща ѝ. По-рано бе съобщено, че младата жена разказала на баща си, който е свързан с руската разузнаване, за "подозрителна задача, поставена ѝ от руски резидент". Според вестника "служителите на външното разузнаване знаят как да се държат в такива ситуации" и разговорите с роднини "не влизат в препоръчителните действия".

За ареста на десет руски шпиони - Анна Чапман, Михаил Семьонко, Майкъл Зотоли (Михаил Куцик), Патрисия Милс (Наталия Переверзева), Доналд Хитфийлд (Андрей Безруков), Трейси Фоули (Елена Вавилова), Вики Пелаес, Хуан Ласаро (Михаил Васенков), Ричард и Синтия Мърфи (Владимир и Лидия Гуриеви) - стана известно на 28 юни 2010 г. Срещу тях бяха повдигнати обвинения в шпионаж и пране на пари. Още един агент - Кристофър Мецос - беше арестуван в Кипър, но след като бе пуснат под гаранция, изчезна.

Според американските власти разобличените са работили за руското разузнаване под прикритие и са изпълнявали различни задачи, сред които събиране на информация за военни разработки. Сред задачите им било и завързването на контакти с влиятелни лица. Според генералния прокурор на САЩ Ерик Холдер Русия е платила на агентите си стотици хиляди долари.

На 7 юли стана известно, че всички агенти ще бъдат разменени за четирима руснаци, които са били осъдени за шпионаж в полза на САЩ и които бяха помилвани от президента Дмитрий Медведев.

На 8 юли се проведоха съдебни заседания, на които обвиняемите частично признаха вината си. Срещу това съдията отсъди незабавната им депортация. Размяната се състоя на 9 юли във Виена.

Във вторник в. "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, като се позова на източници от ФБР, че в САЩ е арестуван още един човек по обвинение в шпионаж в полза на Русия. Задържаният е 23-годишен руски гражданин, чието име не се съобщава. За първи път американските спецслужби се заинтересували от него през есента на 2009 г.

По този начин задържаните по аферата с руските шпиони станаха 12, от които десет бяха депортирани, а един избяга в Кипър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?