Руската служба за сигурност събирала лични данни за групата Евромайдан

Федералната служба за сигурност на Русия /ФСС, бившият КГБ/ поиска от социалната мрежа ВКонтакте да ѝ предаде личните данни на създателите на групата Евромайдан, организирала проевропейските протести в Украйна, предаде Франс прес.

Новината съобщи лично Павел Дуров, основателят на първата руска социална мрежа. Той каза, че на 13 декември миналата година ФСС е поискала от ВКонтакте да предаде личните данни на организаторите на създадената в мрежата група Евромайдан. Групата организираше протестите срещу проруския президент Виктор Янукович, довели до промените в Украйна.

Дуров уточни, че отговорът на социалната мрежа е бил твърдо "не".

Създателят на ВКонтакте допълва, че руските закони не важат за украинските потребители на руската социална мрежа. Предаването на лични данни на украинци на руските власти би било не само в противоречие със закона, но и предателство спрямо милионите украински жители, които се довериха на руската социална мрежа ВКонтакте, посочва създателят ѝ.

През 2012 г. Дуров вече отказа да се подчини на призив на ФСС да блокира опозиционните групи във ВКонтакте. Това бе поискано от него в момент, когато в Русия десетки хиляди протестираха срещу преизбирането на Владимир Путин за президент.

Споделяне

Още от Свят