Руската ЦИК твърди, че Навални няма право да се кандидатира за президент

Руската ЦИК твърди, че Навални няма право да се кандидатира за президент

Руския опозиционер Алексей Навални не може да се кандидатира в президентските избори, защото има наказателна присъда за криминално престъпление. Това обяви Централната избирателна комисия на Русия в петък, цитирана от световните медии

Комисията се позовава на потвърдено от Конституционния съд на страната ограничение, според което осъден заради тежко престъпление не може да участва в предизборната президентска кампания в срок до десет години от изтичането на наказанието, за извършването на особено тежки престъпления забраната е 15 години.

Видният борец против корупцията и противник на Кремъл бе признат за виновен през февруари 2017 г. по дело за незаконно присвояване и осъден на пет години затвор условно. Навални твърди, че делото е скалъпено, за да му попречи да се кандидатира.

Той също така смята, че няма правни пречки за участието си в президентските избори през март 2018 г., тъй като в руската конституция е записано, че нямат право да избират и да бъдат избирани "лица, които пребивават в места за лишаване от свобода", а той е осъден условно, предаде ТАСС. По този повод руската ЦИК заявява в съобщението си: "Относно липсата на посочените ограничения в т. 3 на чл. 32 на конституцията трябва да се отбележи: конституцията (т. 3 на чл. 55) директно предвижда в редица случаи възможността за ограничаване на правата и свободите на човека и гражданина с федерален закон".

От ЦИК на Русия казаха още, че организирането на т.нар. предизборни щабове в подкрепа на кандидатурата на Алексей Навални не се регулира от изборното законодателство, защото още не е обявено началото на предизборната кампания. Изборите за президент на Русия трябва да се състоят през март 2018 г. Решение за произвеждането им трябва да се вземе през декември 2017 г.

Споделяне

Още от Свят