Руски депутат напусна парламента заради имотите си в САЩ

Руски депутат напусна парламента заради имотите си в САЩ

Руски депутат от властовата партия заяви, че се отказва от мандата си заради съобщения, качени в Интернет от блогъра и борец с корупцията Алексей Навални, според които парламентаристът притежава недекларирани недвижими имоти в САЩ, съобщават руските медии в сряда.

"Взех трудното решение да се откажа от мандата си", заяви Владимир Пехтин, депутат от партията "Единна Русия" и шеф на парламентарната комисия по етиката, чието изявление бе излъчено от телевизия "Россия 24".

Той обясни пред Държавната дума, че не желае реномето на партията му да бъде опетнено с подобни "необосновани обвинения". Пехтин заяви, че е невинен, и подчерта, че има "юридически недоразумения, които трябва да бъдат изчистени", а за целта е необходимо време.

Първоначално обаче депутатът категорично твърдеше, че няма никакви недвижими имоти в чужбина.

Скандалът избухна, след като на 12 февруари известният опозиционен лидер Алексей Навални публикува в блога си документи за недекларирани имоти на Пехтин във Флорида, притежавани в нарушение на руските закони. Според тях депутатът е собственик на два апартамента в Маями и на една къща с обща стойност над 2 милиона долара.

След изявлението на Пехтин Навални незабавно помести в блога си ироничен коментар: "Сега той може окончателно да се изсели в Маями и да си живее спокойно, без да слуша нападки от никого".

Станал известен с антикорупционни разкрития в блога си, Навални в момента е разследван по редица дела за корупция и го заплашва десетгодишна присъда. Опозицията нарича това "политически гонения", целящи да запушат устата на блогъра - яростен критик на режима на Владимир Путин.

Случаят с Пехтин съвпада с напускането по собствено желание на парламента от още двама депутати от управляващата партия. Във вторник това направи Василий Толстопятов, обвиняван от опонентите си заради "прекомерно високите" си доходи.

Също в сряда заявление за напускане подаде и Анатолий Ломакин. Официалната причина е здравословното му състояние. Лента.ру обаче припомня, че още при встъпването си като депутат през 2012 година е бил предупреден, че трябва да спре да управлява бизнеса си. По оценки на списание "Форбс" състоянието на Ломакин възлиза на 1,2 милиарда долара.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?