Руски депутат предлага изключение за Гърция от хранителното ембарго

Андрей Крутов

Руският депутат Андрей Крутов от партията "Справедлива Русия" отправи питане до президента Владимир Путин дали е възможно да бъдат вдигнати ответните "контрасанкции" на Русия срещу Гърция, пише "Известия".

В отговор на евросанкциите срещу Москва, наложени миналата година във връзка със събитията в Украйна и присъединяването на Крим към Русия, федерацията обяви ембарго върху вноса на хранителни стоки от САЩ, страните от ЕС, Австралия, Канада и Норвегия.

"Селскостопанските стоки, отглеждани в Гърция, няма как да се произвеждат в Русия, а евентуална отмяна на хранителното ембарго - с оглед икономическите проблеми на тази страна, би била приета положително и от гърците, и от хората в Русия", заявява "Известия", цитиран от Би Би Си.

"Гърция е надежден партньор на Руската федерация, от 2010 до 2013 г. взаимният стокообмен е нараснал двойно", подчертава в питането си Крутов. "Гърция е близка до Русия не само икономически, но и духовно - тя е сред малкото православни страни в Европа", добавя той.

Според руския депутат, предлаганата от него мярка ще помогне на Гърция да преживее тежките времена. А експерти смятат, че премахването на хранителното ембарго би улеснило работата по енергийните проекти на Русия в Европа.

Вдигането на руското ембарго, що се отнася за Гърция, би било логична геополитическа стъпка, която би съдействала за изграждане на външнополитически връзки, коментира руският икономист Константин Коришченко.

По думите му, тази мярка би спомогнала по-специално за изграждане на продължение на газопровода "Турски поток" през територията на Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят