Руски хеликоптер е свален в Сирия

Руски хеликоптер е свален в Сирия

В сирийската провинция Идлиб е свален руски военен хеликоптер Ми-8 с трима души екипаж и двама офицери на борда, потвърди министерството на отбраната. Всички на борда са загинали.

Според официалното съобщение транспортният хеликоптер е обстрелван, докато се прибирал в базата "Хмеймим" край Латакия след доставка на хуманитарна помощ за обсадения град Алепо.

Офицерите са били от намиращия се в базата руски Център за примиряване на враждуващите страни в Сирия, действащ от февруари.

"Доколкото ни е известно от информацията, която получихме от министерството на отбраната, хората на борда на хеликоптера са загинали героично, защото са се опитвали да преместят летателния съд за минимизиране на жертвите на терен“, заяви говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков.

Той заяви, че вертолетът, който е осъществявал хуманитарна мисия, е бил свален от земята, както и че Кремъл поднася съболезнованията си на близките на жертвите.
 
Това е поредният хеликоптер, който руснаците губят в Сирия. На 24 ноември 2015 г. се разби хеликоптер Ми-8 АМТШ, а в нощта срещу 12 април щурмови Ми-28Н падна в района на град Хомс. На 8 юли пък беше свален сирийски хеликоптер Ми-25 (експортен вариант на Ми-24) с двама руски офицери.
 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?