Армейските успехи на кабинета "Орешарски":

Руски изтребители над София за Гергьовден

МиГ-29 от българските ВВС

Военното министерство готви първият военен парад с бойна авиация от години за празника на Българска армия Гергьовден. За разлика от предишните няколко години този път над София ще прелетят и бойните изтребители МиГ 29 и МиГ 21.

По време на управлението на ГЕРБ парадът стана символ на орязания военен бюджет, но сега управляващите твърдо са решили да включат и бойната авиация.

Възстановяването на летателната годност на част от машините във Военновъздушните сили, бе посочено от политическото ръководство на армията за едно от най-големите постижения на новото управление, и ще бъде демонстрирано на шести май.

Освен изтребителите, в парада ще участват и хеликоптер "Кугър", Ми-17 и Бел-206. За поредна година обаче няма да участват танкове.

Парадът ще излезе на данъкоплатците около 500 хиляди лева, като повече от половината от тях са за представянето на бойната авиация, научи Mediapool.

Според изчисленията на военното министерство за истински голям парад трябват двойно повече средства.

Последният "богат" военен парад бе проведен през 2009 година. Оттогава и бюджетът за отбрана рязко намаля предвид финансовата и икономическа криза.

Очаква се военният министър да "зарадва" подчинените си тази година и с бонуси по Великден.

Военното министерство в момента прави разчети дали допълнителните плащания са възможни.

Тази година обаче под натиска на кризата с Украйна ще бъде задействан и най-скъпият проект от модернизацията на армията – закупуването на нови изтребители, който се очаква да излезе около 700 млн. лева.

Правителството вече обяви, че смята за по-удачно да закупи нови машини вместо да модернизира наличните руски.

Парадът – символ на бойната авиация, ще е последен за началника на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов, който идва от редиците на Военновъздушните сили.

Военният министър Ангел Найденов обяви наскоро, че вече има идея за следващия началник и тече процедура на съгласуването на кандидатурата с президентството, като източници от министерството потвърдиха, че става въпрос за сегашния командващ на военнноморските сили Румен Николов.

За шести май обаче не се очакват размествания по върховете на сухопътните войски, които се оказаха главно действащо лице в скандала със строителството на оградата по част от границата с Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?