Руски компании наемат лобисти в опит да спрат нови санкции на САЩ

Генадий Тимченко

Руска енергийна компания, част от която е собственост на приятел на президента Владимир Путин, е похарчила поне 280 хил. долара комисионни за лобиране в САЩ, чиято цел отчасти е да се противопостави на законопроект в Сената, разширяващ икономическите санкции срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна. Това съобщава "Уолстрийт джърнал", като се позовава на разкрити документи за лобиране.

Плащанията, направени от "Новатек" на вашингтонската лобистка и пиар компания Qorvis за три месеца, до 30 септември, хвърлят светлина върху задкулисната борба във Вашингтон във връзка със западния икономически натиск върху Кремъл. Това се случва в момент, когато САЩ обсъждат възможността за нови ограничения в сферата на бизнеса срещу Русия.

Освен "Новатек", 23% от която принадлежи на руския олигарх Генадий Тимченко, сред другите руски компании, лобиращи във Вашингтон по повод санкциите, са "Газпромбанк" и Руският фонд за преки инвестиции, става ясно от документите.

През септември "Вашингтон пост" съобщи, че "Газпромбанк", която попада под удара на санкциите, е наела двама бивши американски сенатори да лобират срещу тях.

И Белият дом, и много компании, сред които такива, попадащи под санкциите на администрацията на Обама, биха искали този закон да не мине, макар и по различни причини, пише "Уолстрийт джърнал". Компаниите, които имат бизнес интереси в Русия, са против законопроекта, тъй като се опасяват, че той може да постави Русия под законово изисквано икономическо ембарго, което за десетилетия ще я превърне в новия Иран или Куба.

Американско-руският бизнес съвет, в който участват крупни компании като Ford и Google, също са против законопроекта, по думите на председателя на съвета Даниел Ръсел.

Администрацията от своя страна се притеснява, че подобен закон би ограничил нейната маневреност при приемането на санкции за оказване на натиск върху Кремъл, като например тяхното бързо разхлабване или усилване, в зависимост от външната политика на Москва.

По думите на представител на администрацията, законопроектът на Сената, засягащ Русия, може да разклати устоите на антикремълската стратегия на Запада – синхронизация на санкциите с Европейския съюз, който има далеч по-дълбоки търговски връзки с Русия и се безпокои, че допълнително затягане на санкциите може да удари като рикошет върху икономиката на Европа.

"Уолстрийт джърнал" напомня, че сенатор Боб Коркър, който внесе през май Акт за предотвратяване на руската агресия, се е "кооперирал" с председателя на сенатската комисия по международни отношения Робрът Менендес, който внесе Акт в подкрепа на свободата в Украйна, включващ ключови моменти от предходния законопроект.

Ако документът бъде внесен за гласуване сега, той ще бъде приет с убедително мнозинство, заявява източник, който има отношение към лобирането против закона, но не от името на "Новатек".

Ако законопроектът бъде отложен в хода на заседанията на този Конгрес, то той трябва отново да бъде внесен през следващата сесия. Проектът все още има свой важен поддръжник в Сената – Боб Коркър, който, както се очаква, ще замени Робърт Менендес като председател на сенатската комисия по международни отношения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят