Руски олигарх е кандидат за покупката на френския вестник "Монд"

Руският бизнесмен Глеб Фетисов е предложил на акционерите на френския всекидневник "Монд" да купи мажоритарния пакет акции. Това съобщава в понеделник на сайта си Фетисов.

Не се посочва сумата на евентуалната сделка. По-рано същия ден от вестника бе посочено, че са направени две предложения за покупката на пакета.

Както съобщава Франс прес, като се позовава на изявление на акционерите на "Монд", единият претендент е консорциум, който включва компанията "Ориндж", дъщерна на "Франс телеком", изданието "Нувел обсерватьор" и испанската издателска група "Приза".

Втората оферта е на група, в която влизат бившият партньор на Ив-Сен Лоран Пиер Берже, един от водещите мениджъри на компанията "Лазар" Матиьо Пигас и основателят на телекомуникационната компания "Илад" Ксавие Ниел.

Очаква се акционерите на "Монд" да вземат решение на 28 юни. Към днешния ден сумата, която е необходима да се спаси затъналото в дългове издание, е около 100-150 млн. долара.

Глеб Фетисов е съсобственик в търговска банка "Моя банка", както и акционер в холдинга "Алтимо". През 2001-2009 г. беше член на горната камара на руския парламент от Воронежка област. След това оглавява антикризисната група към ръководството на партията на Путин "Единна Русия". 

Във вторник обаче говорител на акционерите на "Монд" съобщи, че Фетисов е закъснял с подаването на офертата си, защото срокът за това е изтекъл. Затова дори бизнесменът да се обърне официално към акционерите, неговото предложение няма да бъда разгледано.

Ако заявката на Фетисов беше уважена и той бе купил "Монд", щеше да е третият руснак, собственик на голямо чуждо издание. През януари 2009 г. контролният пакет на френския таблоид "Франс соар" бе купен от Александър Пугачов, син на олигарха от Тува Сергей Пугачов.

Банкерът Александър Лебедев придоби в началото на 2009 г. лондонския вестник "Ивнинг Стандард", който впоследствие бе преименуван в "Лондон Ивнинг Стандард" и започна да се разпространява безплатно. През 2010 г. Лебедев купи и "Индипендънт".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?