Руски тв журналист уволнен след интервю с вдовицата на чеченски лидер

Един от най-известните руски телевизионни журналисти беше уволнен тази седмица заради скандал, предизвикан от интервю с вдовицата на убития чеченски лидер Зелимхан Яндарбиев.

Леонид Парфионов е уволнен с мотива, че е нарушил договора си с телевизия НТВ, който задължава служителите на телевизията да следват нейната редакторска линия.

Парафионов е уважаван журналист, който често си е позволявал да критикува правителството.

Неговото уволнение е едно от многото подобни действия в последните години, които дадоха основание за твърденията за възраждане на цензурата в руските медии.

Кореспондентът на Би Би Си в Москва отбелязва, че Парафионов е бил сред малцината журналисти, позволяващи си да критикуват властта.

НТВ - първата руска независима телевизия - през 2001 г. беше взета от държавната руска газова компания Газпром.

Седмичното вътрешнополитическо шоу на Парафионов по актуални теми "На другия ден" се радваше на високи рейтинги, но то бе отрязано от ръководството след уволнението на водещия.

Интервюто с Малика Яндарбиева беше излъчено първо в Далечния изток, но един от шефовете на телевизията наредил да бъде свалено от ефира. Заповедта му не само не била изпълнена, но и интервюто било излъчено в най-гледаното време на територията на европейска Русия.

Яндарбиев беше убит при атентат с кола бомба в Катар през февруари. Двама служители на руските служби за сигурност в момента са задържани в Доха и изчакват съдебния процес. Русия отрича да има нещо общо с атентата.

Пред Би Би Си Парафионов заяви, че е бил освободен, защото се опитвал да работи като журналист, а не като агент на Кремъл или на специалните служби.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?