Руски журналисти са предлагали пари за разиграване на размирици в Швеция

Руски журналисти са предлагали пари за разиграване на размирици в Швеция

Руски журналисти са предложили пари на имигранти в предградие на шведската столица Стокхолм, за да разиграят безредици пред камерата им, съобщиха местни медии.

Двама младежи твърдят пред датското радио Radio24syv, че руснаците са им предложили по 400 шведски крони (около 40 евро), за да "покажат малко екшън".

Те са поискали да запазят анонимност, но радиото е проверило идентичността им.

Снимащите са се представили за руски журналисти, но не са казали от коя конкретна медия са.

"Ние не искахме да направим това, което ни накараха, но когато полицейски екип ни забеляза и доближи, те казаха, че сме им искали пари", каза един от тийнейджърите, който живее в населеното предимно с имигранти стокхолмско предградие Ринкебю.

Само два дни след като американският президент Доналд Тръмп съобщи за атентат в Швеция, който изобщо не е бил извършван, а по-късно обясни, че е визирал проблемът с мигрантите, в предградието избухнаха размирици, при които бяха разбити витрини и запалени коли.

Флеминг Сплидсбел от Датския институт за международни изследвания коментира, че Русия има интерес да окаже влияние върху дебата за положението на бежанците и търсещите убежище в Швеция.

"Възможно е руското правителство да иска да повлияе върху политическия дебат в полза на определени партии, които имат положителна визия за Русия", коментира Сплидсбел.

Репортерът на радиото коментира пред шведското издание thelocal.se, че в предградието Ринкебю има много напрежение и много от местните хора вече са "изморени" от лошата му репутация.

Експертът по сигурност Патрик Оксанен казва пред изданието, че "руската информационна война се описва по подобен начин в много доклади – тя се опитва да изобрази Европа като хаотично и занемарено място, да увеличи напреженията вътре и между държавите с надеждата, че ЕС и НАТО ще се разпаднат".

"Тогава Русия може да възстанови сферата си на влияние и да бъде по-силна", добавя той.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?