Рускиня и дъщеря й се заразили със "свински грип" в България

Руска туристка и нейната дъщеря, летували в България, са се завърнали в Москва заразени с грипния вирус А (H1N1), съобщи БНР в сряда..

Жената е била на почивка в България заедно със своята 3-годишна дъщеря, която също се е оказала носител на вируса. В краткото съобщение на руските санитарни власти обаче не се посочва къде точно са прекарали почивката си у нас. Те се завърнали в Москва миналата седмица, а съмненията за т. нар. свински грип са били потвърдени вчера.

Руските санитарни експерти предупредиха, че популярните туристически дестинации, където през сезона на отпуските се събират хора от цял свят, могат да представляват допълнителен рисков фактор за разпространение на опасната инфекция.

Официално оповестените случаи на това заболяване в Русия вече са 12. На всички заразени е осигурено необходимото лечение и според здравните власти, нищо не застрашава живота им.

Няколко души продължават да са под лекарско наблюдение заради съмнение, че са носители на вируса. Всички те също са били на почивка в чужбина. Според главния санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко, ситуацията с разпространението на опасното заболяване е под контрол, но ако броят на заразените продължава да нараства, може да се стигне до отлагане на началото на учебната година. Подобна прогноза обяви вчера и Световната здравна организация.

Споделяне

Още от България