Руските агенти осъдени на доживотен затвор в Катар

Двамата руски агенти на специалните служби бяха съдени на доживотен затвор от съд в Катар, който ги призна за виновни за убийството през февруари на бивш ченески лидер.

Зелимахан Яндарбиев загина при взрив на кола бомба в столицата Доха.

Яндарбиев бе издирван от Москва по обвинения в тероризъм

При произнасянето на присъдата катарският съдия обяви, че двамата мъже да действали по заповед на Москва.

Русия отрича каквото и да е участие в убийството и твърди, че агентите били в Катар да събират антитерористична разузнавателна информация.

Катарската прокуратура поиска смъртни наказания за руските агенти по време на закрития съдебен процес, който започна през април. На двамата руснаци бяха предявени обвинения по девет точки от закона, в това число за преднамерено убийство, покушение с цел убийство и изготвяне на взривни вещества.

Присъдата доживотен затвор в Катар обикновено означава 25 лишаване от свобода.

Защитникът на обвиняемите Димитри Афанасиев каза пред Ройтерс, че двамата мъже ще обжалват присъдата и ще настояват да бъдат прехвърлени в Русия.

Те бяха арестувани малко след експлозията, избухнала при задействане на взривно устройство, поставено под колата на Зелимахан Яндарбиев, когато той излизал от джамия след молитва. При атаката бе ранен синът на Яндарбиев.

Заедно с агентите беше задържан и първият секретар на руското посолство в Доха, но по-късно беше освободен във връзка с дипломатическия му имунитет.

Защитата на подсъдимите пледираше за освобождаването им, позовавайки се на недоказаната им вина, а също и на обстоятелството, че са задържани на територията на посолството. От министерството на външните работи на Русия твърдят, че агентите "са пребивавали в Катар на законни основания и са изпълнявали без никакво нарушение на местното законодателство задачи от информационно-аналитичен характер, свързани с противодействието на международния тероризъм".

Кореспонденти в Москва посочват, че случилото заплашва с дипломатически разрив между Катар и Москва, особено след обвиненията, че двамата агенти били измъчвани, за да направят признания.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е заявил, че руското ръководство продължава да смята подсъдимите за невинни.

Яндарбиев, който беше действащ чеченски президент през 1996 -97 г., напусна Чечения през 1999 г. след руската инвазия там и заживя като изгнаник в Катар.

Москва искаше той да бъде екстрадиран по обвинения в тероризъм и връзки с Ал Каида.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?