Руските хакери от Fancy Bears атакуваха световната лекоатлетическа асоциация

Руските хакери от Fancy Bears атакуваха световната лекоатлетическа асоциация

Действащата от Русия хакерска група Fancy Bear, за която се предполага, че е свързана с разузнавателните служби на Кремъл, е атакувала сървърите на Международната ассоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF), съобщи организацията на своя сайт.

Атаката е станала на 21 февруари, като под заплаха са се оказали данни за спортисти, които са ползвали т.н. терапевтични изключения – употреба на забранени лекарства с медицинска цел (Therapeutic Use Exemption, TUE).

Не е известно дали хакерите са успели да откраднат тази информация от сървърите на асоциацията, но атаката "ясно показва интереса и намеренията на извършителите".

"Нашият първи приоритет е да предпазим атлетите и предоставената от тях информация. Искаме да поднесем най-искрените си съжаления, тъй като сега хакерите вероятно ще разкрият имената им", коментира президентът на лекоатлетическата централа Себастиан Коу.

През февруари тази година от подобна атака се оплака американската антидопингова агенция USADA.

През септември миналата година пък Световната антидопингова агенция (WADA) съобщи, че същата руска хакерска група е откраднала поверителна медицинска информация за спортисти, възползвали се от регламента на терапевтични изключения с лечебна цел. След това тази информация на порции бе предоставяна в продължение на седмици на медиите.

В специално изявление WADA обвини за атаката Tsar Team – хакерска група, известна на американските изследователи в областта на киберсигурността като APT28 или Fancy Bear.

Fancy Bear е една от двете хакерски групи, обвинени през юни за атаката срещу компютърната мрежа на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ. Тогава бе заявено, че Fancy Bear вероятно работи от името на руската армия.

Споделяне

Още от IT