Руските хакерски атаки срещу САЩ постигнали "голям успех"

Руските хакерски атаки срещу САЩ постигнали "голям успех"

Русия постигна целта си да всее раздори в американската политика, намесвайки се в президентските избори през 2016 г. и това вероятно ще послужи за вдъхновение на подобни бъдещи опити. Това заявиха двама бивши водещи представители на разузнавателните служби на САЩ, цитирани от Ройтерс.

Бившият директор на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър и бившият председател на комисията по разузнаването в Камарата на представителите Майк Роджърс изразиха сходна позиция в дискусия в Харвардския университет, че Русия най-вероятно смята, че е постигнала целите си и би могла да повтори това и на други избори.

"Тяхната цел бе да създадат недоволство и недоверие към нашите избори, искаха накрая всички да сме се хванали за гушите", заяви Роджърс на дискусията. "Бих казал, че това в момента влияе на законодателния процес. Това е голям успех."

Клапър каза, че Русия отдавна е искала да повлияе на поведението на американските избиратели, но открила, че може да бъде далеч по-ефективна на по-ниска цена, като използва социалните мрежи, за да разпространява дезинформация.

"Това е най-настъпателната, най-агресивната и най-пряко въздействащата интервенция от тяхна страна в нашите избори", заяви той. "Със сигурност смятат за огромен успех това, което са свършили. Правят го във Франция и ще го направят и в Германия."

Споделяне

Още от Свят