Руските издания се питат ще размрази ли новият кабинет енергийни проекти с Русия

Руските издания се питат ще размрази ли новият кабинет енергийни проекти с Русия

Разказвайки за развитието на политическата ситуация в България и вчерашният избор на новото правителство, руските вестници в четвъртък се питат какви са шансовете то да размрази общите енергийни проекти с Русия.

Близкият до Кремъл в. "Росийская газета" смята, че едва ли от новото правителство в София трябва да се очаква сериозен напредък в двустранните си отношения, въпреки че България "продължава да се стреми да привлича руски инвестиции в икономиката си, предимно в недвижимите имоти, туристи - на своите плажове и планински курорти, да развива взаимоизгодна търговия с руски партньори".

Колкото до големите проекти, новият премиер има резерви към идеята да бъде реанимиран проектът за АЕЦ "Белене", замразен от кабинета на предишния министър-председател Бойко Борисов. По всичко личи, че газопроводът "Южен поток" не се отхвърля от София и работата по него ще продължи, както предвиждат сключените споразумения. Твърде вероятно е да има отрицателно решение за съдбата на петролопровода "Бургас-Александруполис", обобщава вестникът.

Новият български премиер може да поднови енергийното сътрудничество с Русия, прогнозира "Комерсант", чиито експерти "предсказват затопляне в отношенията между Москва и София" и смятат за "много вероятно да бъдат размразени общите енергийни проекти". Става дума на първо място за АЕЦ "Белене"; може да бъдат подновени и дискусиите за бъдещето на "Бургас-Александруполис", уточнява изданието.

Точно когато Орешарски бе финансов министър в кабинета на Сергей Станишев (2005-2009 г.), България и Русия подписаха пакет от двустранни енергийни споразумения, включващ изграждане на газопровода "Южен поток", петролопровода "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене" с два реакторни блока, напомня "Комерсант".

Продължаването на проекта "Белене" бе сред основните обещания на БСП в предизборната кампания. Социалистите може да вземат сериозен реванш по въпроса, в случай че към "Белене" има частен инвестиционен интерес", заявява пред всекидневника бившият съветник на парламентарната комисия по енергийна политика Валентин Стоянов, Проектът за петролопровода "Бургас-Александруполис" обаче не бе реалистичен и по него никога не се е работило сериозно, допълва той.

Проектът "Белене" ще изисква по-малко държавни средства, а "евтиният ток" е нещо, което добре се харчи сред избирателите, коментира Георги Стоев от консултантската компания "Индъстри уоч", който също смята, че кабинетът на Орешарски ще се опита да поднови строежа на централата.

Професор Атанас Тасев от Българския енергиен форум обаче е убеден, че новият премиер ще направи стъпки за "размразяване на проектите" с Русия "едва след подробен и комплексен анализ на ситуацията", добавя "Комерсант".

Споделяне

Още по темата

Още от България