Руските шпиони в Алпите, които са идвали в България, са се сливали с богати туристи

Руските шпиони в Алпите, които са идвали в България, са се сливали с богати туристи

България попадна в епицентъра на нов международен шпионски скандал разкрит от френското издание "Монд".

Руски шпиони са имали тайна база във френските Алпи, откъдето са действали в няколко страни, сред които и България. Те са се сливали с богати туристи и по тази причина са останали незабележими години наред за френското контраразузнаване. Това казва журналистът Жак Фолору пред бТВ.

Руските шпиони са имали тайна база във френските Алпи в департамента Савоа. Оттам са действали в няколко страни, сред които и България.


Сн. бТВНовините

Между 2014 и 2018 г. агентите многократно са пребивавали в градове в югоизточна Франция, които са близо до границата с Швейцария. Районът е бил използван за логистична база за подготовка на операциите им в Европа, в частност България, Молдова, Крим и Черна гора.

"Това е гранична зона с Швейцария. Много дискретно място, посещавано от много руснаци. От заможни туристи, които си позволяват ски ваканции висша класа. Това е място, на което руските шпиони лесно се сливат с посетителите. Контраразузнаванията на Франция, Великобритания и Швейцария установяват, че 15-те руски шпиони се връщат в алпийския си щаб преди всяка операция в ключови моменти - атаката срещу българина Емилиян Гебрев, тази срещу Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г., кампаниите за дестабилизация на Молдова през 2014 г. Или пък тази срещу Черна Гора, която се опитваше да се приближи до НАТО", разказва Жак Фолору.

През юли тази година за същата група и за връзката ѝ с Швейцария писа и разследващият сайт "Белингкат". Оттам тръгва и разследването на "Монд".

"В началото при създаването на тази група, което е било около 2010 г., основно те са се занимавали със страни в Средна Азия. След това от 2011-2012 г. започват да проявяват интерес към Европа. До този момент хронологически не сме намирали по-голяма концентрация на офицери от тази група в една държава по едно и също време, отколкото 8-те души, които са присъствали в България в първите месеци на 2015 г.", каза Христо Грозев от "Белингкат".


Публикацията във в. "Монд" Сн. бТВНовините

През 2015-а е опитът за покушение на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев. Той коментира в четвъртък, че все още не знае кой се е опитал да отрови него, сина му и шефа на един от заводите му.

"Връзката с "Новичок" се намира в спецификацията от финландската лаборатория и която е предоставена на нашите власти", каза Гебрев.

Българската прокуратура мълчи за разследването по случая с отравянето на Емилиян Гебрев. Информация не се предоставя дори на самия потърпевш.

Споделяне

Още от Европа