Руският "енергиен цар" отрежда водеща роля на чуждите компании

Арктика е една от последните неразработени територии.

Русия има желание да предостави водеща роля на чуждестранни компании, готови да разработват най-рискованите и трудноизпълними петролни полета на Земята, които са от ключово значение за поддържане на статуса на страната като петролна суперсила. Това заявява руският "енергиен цар" Игор Сечин в интервю за "Уолстрийт джърнал", дадено по време на първата му визита в САЩ.

Сечин, който е вицепремиер, казва, че към 2030 година 40% от руския нефт ще се добива от непипнати досега находища като тези в Арктика и Черно море.

Първото от тези споразумения, сключено в понеделник между американската компания "Ексон Мобил" (Exxon Mobil Corp.) и руската корпорация "Роснефт", може да генерира между 200 и 300 милиарда долара инвестиции в близките десетилетия, казва Сечин.

Споразумението, анонсирано миналата година, бе финализирано след като руското правителство се съгласи да даде по-изгодни условия за чуждите компании. Това, по думите на Сечин, е станало по настояване на главния изпълнителен директор на "Ексон" Рекс Тилерсън, отправено директно към руския премиер Владимир Путин.

Според руския вицепремиер споразумението е "историческо събитие и истински пробив", а съвместните проекти, които ще се изпълняват, ще са "флагман" на руската нефтена индустрия. Това ще придаде по-икономически характер на отношенията между САЩ и Русия, които Сечин окачествява като "прекалено политизирани". Той допълва, че в близко бъдеще очаква аналогични сделки с други компании.

"Ексон", която ще има дял от една трета в компаниите за добив в Черно море и арктическото Карско море, ще има значителна техническа роля в проекта, като изгражда и помага в управлението на "дузина" платформи, възлизащи на милиарди долари, някои от които ще са устойчиви на айсберги.

Всички ключови решения са базирани на консенсус, посочва Сечин. Техническият контрол върху проектите ще се извършва от бизнес звеното на "Ексон" в Хюстан, а първите продажби на продукция се очакват през 2022 или 2023 година.

Сделката предвижда руската държавна компания "Роснефт" да получи дял от 30% в проекти в Мексиканския залив (западен Тексас) и в Канада, което ще помогне на руската фирма да придобие по-голям опит в сондажите и производството.

Руският вицепремир казва, че други компании били в агресивна конкуренция с "Ексон", за да станат партньори на "Роснефт". Американската компания е избрана след трудни преговори, благодарение на технологичната ѝ репутация и дългогодишно сътрудничество в източносибирското находище Сахалин.

По повод коментарите на Сечин "Уолстрийт джърнал" отбелязва, че Владимир Путин, който следващия месец се връща на президентския пост, реши да направи свой висш приоритет разработването на нови енергийни находища.

Сечин, който владее няколко чужди езика, все още не знае какъв пост ще получи в новото правителство, след като Путин стане президент. "Човек предполага, Бог разполага", отговаря той на испански.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?