Руският Генщаб готви армията да води по две войни едновременно

Министерството на отбраната за пръв път обясни пред цял свят с кого и по какъв начин ще се налага да воюва руската армия. Експерти правят извода, че Генералният щаб смята за най-вероятна евентуална война с НАТО и САЩ.

Впрочем според военните в обозримо бъдеще не е твърде вероятно да избухне мащабна война, макар че руската армия трябва да е готова да води по две локални войни едновременно.

На съвещание на президента Владимр Путин с военното командване и обществени дейци военният министър Сергей Иванов представи вчера документ от над 70 страници, наречен "Открита част на военната доктрина". По думите на министъра "коренното преустройство в рамките на военната реформа е приключило" и "постигнатите позитивни резултати" позволяват от решаване на задачи по оцеляването на въоръжените сили да се премине към пълноценно военно строителство.

Служител във военното ведомство сподели, че би било по-правилно министърът да говори за края на дългогодишното деградиране и разпадане на въоръжените сили, но е взето решение да не се преценяват тъй песимистично миналото и настоящето, въпреки че шефът на Генщаба Анатолий Квашнин окачестви тази пролет положението на армията като твърде критично.

За база на документа се посочва военната доктрина на Руската федерация, одобрена с президентски указ през април 2000 г., но редица текстове от него съществено се разминават с доктрината, отбелязва Иван Сафранчук от Вашингтонския Център информация в областта на отбраната.

В "Откритата част" няма нито дума за многополюсния характер на света като основна тенденция на съвремието, а разширилата се вече НАТО не се посочва сред основните заплахи за сигурността на Русия, констатира експертът.

Документът е противоречив и не бива да се разглежда като военна доктрина - той по-скоро представя пред обществеността становището на ръководството за военното строителство, казва председателят на комитета по отбрана в Държавната Дума Алексей Арбатов.

От една страна се посочва, че вероятността от избухване на глобална война е намалена, а от друга - анализът на поуките от съвременните войни не оставя съмнения, че става дума за готовност за война с НАТО, посочва депутатът.

Авторите на документа споменават например за необходимостта да се осигури възможност "безконтактната война" чрез бомбардировки при нужда да се превръща в "контактна" - за целта Русия трябва да разполага със средства за поразяване на оръжия с висока точност, каквито имат само САЩ. Но това предполага съставът на въоръжените сили да се увеличи 2-3 пъти, докато в документа се споменава равнището 1 милион души, отбелязва Арбатов. (Въоръжените сили на Руската федерация наброяват по официални данни 1 062 000 души - б. р.)

Според военния аналитик Евгений Путилов основният проблем в документа е неотчитането на реалните икономически възможности на Русия. Висококачественият анализ на опита от последните войни не е допълнен с прогноза за военнополитическата обстановка.

Ако НАТО се запази като военен съюз с нападателна военна доктрина, това ще наложи коренно преустройство в изграждането на въоръжените сили на Русия, включително промяна в руската ядрена стратегия, се казва в документа. "Защо е нужна доктрина, която не предвижда промени за подобен крайно важен случай, но признава направо собствената си несъстоятелност, ако НАТО се запази?" - пита Путилов.

От "Откритата част" следва, че основа на руската военна политика остава ядреното възпиране, но се посочва, че то е "неефикасно без съвременни сили с общо предназначение", а те според Сергей Иванов трябва да могат "да водят каквито и да са две войни от локален характер едновременно". Според Путилов това най-вероятно е копирано от американската военна доктрина от клинтъновата епоха и е далеч от реалностите на днешната руска армия.

Сафранчук заявява, че някои моменти от документа са направо смешни. И той, и Арбатов обаче смятат, че като повод за публична дискусия за военното строителство обнародването на този текст е добра новина. От друга страна, лоша новина според тях е изявлението на министъра, че военната реформа в Русия е вече приключила.

По БТА, със съкращения

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?