Руският киберзаговор: Холандия защити решението си да не арестува заподозрените

Германия и Франция са солидарни с британско-холандските обвинения срещу ГРУ

Руският киберзаговор: Холандия защити решението си да не арестува заподозрените

Холандското правителство защити решението си да не арестува четиримата руснаци, обвинени в опит за кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), чиято централа е базирана в Хага. Заподозрените руски агенти са били изпратени у дома, тъй като това не е било криминално разследване, заяви холандският премиер Марк Рюте.

Преди ден властите на Холандия и Великобритания изнесоха необичайно подробни данни, уличаващи руското военно разузнаване (ГРУ) за мащабни кибератаки по целия свят, включително срещу международни организации.

Ден по-късно Германия и Франция обявиха, че споделят обвиненията на британските и холандските власти за развихрянето на руския кибершпионаж.

Решението на Холандия от април т.г. да не започва дело срещу заподозрените руски шпиони контрастира рязко със съобщението на САЩ в четвъртък за повдигнати обвинения за кибератаки на седем предполагаеми сътрудници на ГРУ, четирима от които по-рано са били изгонени от Холандия, а още трима - за хакването на Демократическата партия на САЩ.

Независимо че четиримата руснаци са пътували с дипломатически паспорти, те са могли да бъдат арестувани, тъй като не са акредитирани дипломати в Холандия, отбелязва Би Би Си.

Запитан от холандска телевизия защо не са били арестувани, ген. майор Ейхелшайм обясни, че това е било контраразузнавателна операция на холандските служби с конкретна цел да се придобие разузнавателна информация и да бъде защитена Холандия. Политическите лидери на страната също споделят тезата, че това е било по-скоро контраразузнавателна операция, а не криминално разследване, водено от полицията.

Според холандския експерт Вилемян Аердт от университета в Лайден, разузнавателните служби нямат правомощия да арестуват или повдигат обвинения. "Ако те ги бяха задържали, трябваше да информират полицията", коментира той пред Би Би Си. Според него това е щяло да бъде трудно решение, "но вероятно и политическо". Министърът на отбраната би трябвало да знае, допълни той.

Не бих определил ситуацията като "пуснахме ги да си ходят", каза шефът на холандското военно разузнаване. "Ние осуетихме тяхната операция. Ето как ние действаме при такъв вид операции", допълни той.

Берлин е почти абсолютно убеден в обвиненията срещу ГРУ

Заявявайки, че поддържа изнесените от Холандия и Великобритания обвинения срещу ГРУ, Германия заяви в петък, че подобни атаки могат да застрашат сигурността на обществото и демокрацията.

Германия, както и Великобритания, смята, че е "почти абсолютно сигурно", че зад хакерската група APT28 стои руската спецслужба ГРУ, заяви в петък правителственият говорител Щефен Зайберт. Тази оценка се основава на "съвкупност от много добра собствена система от източници и събрани факти", уточни той. Освен това Берлин "напълно се доверява" на данните, събрани от британските и холандските служби, каза Зайберт.

Германия рязко осъжда подобни атаки срещу международни организации и институции на своите съюзници и призовава Русия "да признае своята отговорност и прекрати тези действия", продължи той.

Зайберт изтъкна като изключително важна съвместната работна с останалите държави за защита от такива атаки.

И Франция е солидарна с обвиненията

Франция също съобщи, че споделя позицията на Холандия и Великобритания за ролята на Русия в приписваната ѝ кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Това се посочва в официално изявление на френското външно министерство, което изразява "пълна солидарност" във връзка с обвиненията, но не споменава за предприемането на някакви действия от своя страна.

В киберпространството, както и в други сфери, се прилага международното право и се очаква страните да го спазват, се посочва в изявлението, цитирано от Франс прес.

Преди ден Холандия и Великобритания обвиниха руското военно разузнаване, че не зачита международните правни норми, като извършва кибератаки срещу институции в чужди страни. Министърът на отбраната на Холандия Анк Бейлевелд съобщи, че на 13 април е била осуетена руска хакерска атака срещу Организацията за защита от химическо оръжие (ОЗХО).

Британският външен министър Джеръми Хънт каза в четвъртък, че руското военно разузнаване нееднократно е опитвало нагли кибератаки срещу политически институции, компании, медии и спортни организации по цял свят. По данни на британския Национален център за киберсигурност (NCSC) е почти сигурно, че ГРУе съпричастно към дейността на хакерските групи АРТ 28, Sofacy, Sednit, Sandworm, "Киберхалифат", "Киберберкут" и редица други.

По-късно с аналогични обвинения излезе и Канада. По данни на канадското външно министерство, сред целите на сътрудниците на руските спецслужби са били Канадският център за етика в спорта и базираната в Монреал Международна антидопингова агенция (WADA).

В отговор Русия обвини западните сили в "шпиономания", но обеща да проучи данните, изнесени от холандското военно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят