Руският нефтен магнат Ходорковски се готви за затвора

Руският нефтен магнат Михаил Ходорковски назова Якоб Ротшилд за евентуален негов наследник на Юкос, ако той отиде в затвора по обвинения в измама.

Фамилията Ротшилд е финансирала добива на петрол в Русия още от царско време, докато сега Лорд Ротшилд има тесни контакти с нефтената компания Юкос, предаде Би Би Си.

В петък въоръжени полицаи претърсиха офиса на Юкос в Москва, като близо 17 часа ровиха из компютърните архиви, писа руският вестник Комерсант, позовавайки се на висши представители на фирмата.

Ходорковски, който беше в САЩ на конференция с участието на Бил Гейтс, се подготвя за най-лошото при своето завръщане в Русия в сряда.

Първият, който може да го замести - финансовият бос на групировката Платон Лебедев - вече е в затвора. Той беше арестуван в началото на месеца по подозрение за злоупотреба с държавно имущество при приватизацията на държавната фирма Апатит през 1994 г.

Следващият по ред би трябвало да е Юри Голубев, който от името на Лебедев оглавява Менатеп груп - собственик на 61% от Юкос.

Ако нито един от висшите мениджъри на Юкос не е в състояние да поеме ръководството на компанията, това ще направи Лорд Ротшилд, е заявил източник на от Юкос пред Комерсант.
Дмитри Гололобов, заместник - шеф на правния отдел в Юкос, заяви пред журналисти, че не може да изключи нови претърсвания, включително и в централата на компанията. Вчера адвокатите на Юкос обявиха, че компанията ще обжалва в съда действията на следователите от Главната прокуратура на Руската федерация по време на обиска на архивите на компанията на 11 и 12 юли.

Властите разследват данъчни измами в Юкос и конкурентната компания Сибнефт, които след като се слеят, ще станат четвъртия по големина в света производител на нефт.

Ходорковски, който със своето състояние от близо 8 милиарда долара смята за най-богатият човек в Русия, е разследван от прокуратурата най-вероятно по поръчка от Кремъл. Той финансираше опозиционните партии, а през декември в Русия ще има парламентарни избори. Според наблюдатели Ходорковски е нарушил споразумение от 2000 г. между президента Владимир Путин и олигарсите да стоят настрана от политиката.

Днес ИТАР-ТАСС цитира източник от Юкос, според който в момента не се прилагат никакви специални схеми за управление на компанията във връзка с последните събития около нея. Плановете на Юкос също не са претъпели сериозни промени. Сделката с компанията Сибнефт се движи по график, въпреки някои незначителни технически затруднения.

Споделяне

Още от Бизнес