Руският патриарх Кирил заклейми феминизма като "много опасно" явление

Патриарх Кирил

Руският патриарх Кирил предупреди срещу опасността от феминизма, като осъди пропагандата, която окуражава жените да поемат роли, различни от домакинстването и отглеждането на деца.

"Смятам, че явлението феминизъм е много опасно", заяви влиятелният патриарх Кирил в изявление, публикувано на официалния сайт на Руската православна църква.

"Феминистките организации проповядват псевдосвобода за жените, която трябва да се проявява извън брака и семейството. Мъжът трябва да е съсредоточен върху въпросите извън къщата, той трябва да работи и да изкарва пари, но жената винаги е насочена навътре, към децата и дома си. Ако тази много важна функция на жената бъде нарушена, това ще бъде последвано от разпадането на всичко останало – семейството и в по-широк смисъл – майчинството", посочи патриарх Кирил.

Ултраконсервативният патриарх, който е близък до президента Владимир Путин, не крие политическите си предпочитания и остро критикува масовите протести на опозицията. Въпреки петициите на много вярващи той подкрепи и строгото наказание на членките на женската група "Пуси Райът", които бяха изпратени в затвора заради пънк молитва срещу Путин в московска катедрала "Христос Спасител", коментира Франс прес.

"Знаем как работи фалшивата пропаганда на фалшиви ценности. Налага се мнение, че мисията на жената да бъде майка, деградира", заяви патриарх Кирил пред организация на украински православни жени.

"Не е случайно, че повечето феминистки активистки са неомъжени", каза още той и допълни, че няма нищо лошо жената да има кариера, ако поставя правилно приоритетите си и изпълнява задълженията си на съпруга и майка.

"Раждаемостта намалява, когато ценностите се изместват или нарушават, когато задоволяването на личните нужди на определени хора, на личния егоизъм се превръща в приоритет", изтъкна главата на Руската православна църква.

Споделяне

Още от Свят