Руският съд отказа разследване на убийството в Катин

Върховният съд на Русия отхвърли окончателно исканията за възобновяване на разследването за убийството на 22 хиляди полски офицери и интелектуалци от съветската тайна полиция през 1940 г. в Катин, предадоха осведомителните агенции в четвъртък.

Военната камара на ВС потвърди решението, взето през октомври от московски трибунал, който на апелативна инстанция отказа да разгледа обжалване за реабилитиране на жертвите, внесено от техни роднини.

Най-висшата съдебна инстанция на Русия за момента отказва да даде подробности за днешното окончателно отхвърляне на искането.

Ръководителят на юридическия екип, който защитава правата на ищците - адвокат Анна Ставицкая, обаче изрази облекчение, тъй като вече има право да подаде жалба в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това стана възможно, тъй като вече изчерпахме всички вътрешни правни средства за защита, обясни Ставицкая.

През годините СССР обвиняваше нацистка Германия за масовото избиване в Катинската гора през пролетта на 1940 г. на полски офицери, интелектуалци и свещеници. Последният съветски президент Михаил Горбачов призна отговорността на страната си едва през април 1990 г.

Руската военна прокуратура закри разследването по случая през 2004 г., след като стигна до заключението, че масовото убийство не може да бъде квалифицирано като геноцид.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?