Руският Върховен съд потвърди 14-годишна присъда на поляк, обвинен в шпионаж

Мариан Радзвайевски

Руският Върховен съд потвърди 14-годишна присъда на полски гражданин, обвинен, че е събирал сведения и се е опитал да изнесе части от руска система за противовъздушна отбрана С-300, предаде Франс прес.

Мариан Радзайевски бе осъден през юни; след днешното решение на Върховния съд присъдата става окончателна, съобщиха руски агенции.

Радзайевски е роден през 1977 г. и е ръководил транспортна фирма в североизточния полски град Бялисток. Той бе обвинен, че "се е опитвал да получи секретни компоненти от ракетни системи за противовъздушна отбрана С-300, за да ги изнесе впоследствие в Полша", съобщи руската Федерална служба за сигурност (ФСС).

Според следствието полският гражданин е бил арестуван "на местопрестъплението, докато се е опитвал да осъществи сделка". Мариан Радзайевски е работил за полска организация, която е сред основните доставчици на въоръжените сили и на специалните служби, уточни ФСС.

През последните години в Русия се произнасят все повече присъди за шпионаж. По-голямата част са свързани с Украйна, но не са рядкост и случаите, засягащи Полша и балтийските страни.

През април норвежки пенсионер, обвинен, че е събирал данни за руските ядрени подводници, също бе осъден на 14 години затвор и това предизвика търкания между Москва и Осло.

До 20 години лишаване от свобода може да получи американско-британският гражданин Пол Уилан, арестуван през декември и обвинен в шпионаж. Той отрича обвиненията и твърди, че делото срещу него е политически мотивирано.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?