"Заглушавайки" паралелния антиправителствен протест

Руското МВР съобщи за 90-хиляден митинг в подкрепа на Путин

Според московски медии много държавни служители са карани да шестват за премиера си

Снимка: БГНЕС

Руското вътрешно министерство официално съобщи в събота за провеждането на 90-хиляден митинг в подкрепа на управлението на Владимир Путин, успоредно с планираната демонстрация на опозицията.

Според данните на органите на реда, цитирани от контролираната от държавата новинарска агенция РИА "Новости", антиправителственият протест събрал около 4 пъти по-малко поддръжници – 23 000 души.

"На Поклонная гора (проправителственият митинг - бел.ред.) участват 87-90 хиляди души. На площад "Болотная", където пристигна шествието (на опозицията - бел.ред.) има около 23 хиляди души", се казва в съобщението на градската дирекция на МВР.

Демонстрацията в подкрепа на премиера Путин е с мотото "Имаме какво да губим". Проявата бе открита от политолога Сергей Кургинян с призив да се противостои на "оранжевата революция". Над събралите се издигат плакати с надписи "Да на честните избори, не на оранжевите", визирайки т. нар. Оранжева революция в Украйна.

"Ние им заявяваме "Не!", Не на разрушаването на Русия. Не на оранжевото високомерие. Не на американското посолство, където те ходят като крави на водопой. Да изхвърлим оранжевия боклук", каза Кургинян. "Да на нашето единство, да на нашата политическа борба и не на Америка и всички, които са с тях!"

Междувременно РИА "Новости" обобщи, че протестиращите на площад "Болотная" противници на властта са се разотишли организирано. Във втората информация на държавната агенция вече се споменаваше, че в акцията са се включили 33-34 хиляди души.

Паралелните демонстрации бяха широкоотразени в редица западни медии. "Гласът на Америка" например предаде, че според местни медии много държавни служители в Москва (предимни учители, медицински сестри и пощальони – бел. ред.) са се оплаквали, че им е било наредено да участват в проправителствения протест.

След като държавен съвет за човешки права откри анонимна гореща линия за учители, е имало 140 обаждания. В очевиден опит да попречат на ученици да участват в опозиционните протести, московските училища провеждат ден за кариерно обучение през целия ден, добавя американското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?