Руското правителство смекчи санкции – вдигна забраната за внос на някои храни

Руското правителство вдига забраната за внос на някои западни храни, за които е трудно да бъде намерен заместител, съобщиха световните агенции.


Правителствено постановление отмени забраната върху безлактозно мляко и млечни продукти, млада атлантическа сьомга и пъстърва, картофени семена, лук, хибридна сладка царевица за посев, грах за посев, биологически активни добавки (БАД) и витамини.

Ембаргото, въведено на 7 август, обхваща предимно месо, риба, сирене, плодове и зеленчуци. Руските производители на храни и търговци на дребно се оплакаха, че санкциите са недалновидни и ги ощетяват непропорционално.

По-рано вицепремиерът Аркадий Дворкович заяви, че правителството планира да въведе изключения, сред които за продукти, предназначени за хора с диабет и алергии, но и за
спортни напитки, припомня ДПА.

Руският премиер Дмитрий Медведев утвърди поправките в списъка с хранителни продукти, забранени за внос от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия. Съответното постановление е публикувано на сайта на правителството, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят