Русофилът от Тополовград напусна листите на "Нова република"

Божин Божинов отишъл в Крим, защото се "поддал на емоцията"

Русофилът от Тополовград напусна листите на "Нова република"

Листите на "Нова република" загубиха своя най-надъхан русофил, след като кметът на Тополовград Божин Божинов обяви, че се отказва от участие в изборите. Той беше втори листата в Хасково и трети в Бургас. Решението му е лично и е мотивирано от публичните реакции по повод припомнянето на негови изказвания в медиите отпреди три години, съобщиха в сряда от Нова република.

"Подадох се на емоция и отидох в Крим, за да предложа убежище на българите там", казва Божинов. Той обясни, че никога не е бил доброволец в Украйна, нито е участвал във военни действия, но някои медии интерпретирали грешно информациите за неговата дейност.

Кметът на Тополовград декларира, че ще продължава да подкрепя каузата на "Нова република" и да работи за "истинската и почтената българска десница"

"Реших, че това недоразумение (с посещението му в Крим-б.р.) може да попречи на каузата на "Нова република". Никога не съм имал амбиции да ставам депутат, исках само да помогна на "Нова република", защото вярвам в нуждата от истинска и почтена българска десница. Вярвам в каузата на дясното. Вярвам в каузата на "Нова република". За това ще продължа да помагам заедно със семейството и близките ми на дясното обединение", заяви той.

"Нова република" благодари на Божин Божинов за решението му.

Кметът на Тополовград предизвика сериозен проблем за дясната формация в самото начало на предизборната кампания. Медиите започнаха да въртят негови стари интервюта, в които Божинов се изказва като краен русофил и фен на Владимир Путин.

През 2014 година кметът обяви желанието си да отиде в Крим, за да защитава правата на българите там. В други свои медийни изяви той обяснява, че застава на страната на руснаците, заради любовта си към тази страна.

От видезаписите на неговите стари интервюта се вижда, че в кметския му кабинет е аранжиран с портрет на Сталин, бюст на Ленин, руски грамоти и медали. Нещо твърде нетипично за десен български политик. За Русия и комунизма Божинов обясняваше:"Лично аз не виждам какво лошо има в това, което беше Съветският съюз. В смисъл такъв – ние бяхме спокойни, имахме приходи, доходи. Ходехме на море, на планина… Децата ни бяха щастливи и ние като деца живеехме щастливо".

За Путин той казваше: "Г-н Путин защитава руснаците във всяка една част на света. Точно затова трябва да защитим и българите".

След началото на сегашната предизборна кампания Божин Божинов коментира, че е бил подведен за положението на българите в Крим. Той каза, че вече не питае и толкова топли чувства към Путинова Русия.

"Имах възможността да видя какво е Русия на Путин и сега съм още по-мотивиран да не допусна това да се случи в България. Не забравяйте, че нещата от българо-турската граница изглеждат различно от центъра на София", предупреди Божинов.

Споделяне

Още от Избори 2017

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?