Русофили заплашвали Иво Инджев в Добрич

Русофили заплашвали Иво Инджев в Добрич

Рокери са се опитали да попречат на журналиста Иво Инджев да представи книгата си "Измамата Сан Стефано" в Добрич миналата седмица. Мъжете били облечени като паравоенни, част от тях носели боскове и обиждали присъстващите, разказа самият Инджев пред бТВ.

"Вече ми ги пращат като биячи – да ме сплашват, защото си позволявам да пиша книги, а на тях не им харесват. Това е престъпление, тази организирана престъпна група, която се опита да предотврати едно публично събитие в градска библиотека”, разказа той. На място пристигнала и полиция.

Журналистът коментира, че е имал предварителна информация за готвената провокация, защото инициаторите ѝ са си разменяли публично съобщения в интернет.

"Аз знаех за тази провокация, но полицията не знаеше. Във Фейсбук беше ясно, че лицето Костадин Костадинов, който е лидер на варненската партия "Възраждане", ще изпрати рокери. Интересно е, че този човек е сред организаторите на "Луков марш" и в същото време не спира да се появява на протестите, организирани от Корнелия Нинова. Не знам дали тези рокери са членове на партията му, това трябва да кажат от полицията“, възмути се Инджев

Той допълни, че през годините е имало много заплахи срещу него, дори е получавал клипчета със заплахи за живота му.

"Случи се ескалация на напрежението. На 18. 02 2015 г. в един и същи ден имаше четири заплахи срещу живота ми – анонимни. Сезирах полицията, имаше разследване и бяха установени трима от заплашващите. Стигайки се до прокуратурата, тя се произнася, че няма да повдигне обвинение, защото въпросните били упражнили правото си на свободно слово”, припомни писателят.

Той предупреди, че ако случаят остане без последици, е възможно в хода на предизборната кампания да последват и други. "Ако днес това съм аз, утре това ще ви се случи на вас. Всеки ще си каже, че може да си наеме мутри и биячи и ще проваля събития", каза Инджев.

По думите му България е единствената държава, която празнува своето освобождение от чужденци, докато другите държави празнуват своята независимост, като 18 от тях имат за национални празници освобождението си от руската опека. "Имаме национален празник, който е унизителен за нас", подчерта Иво Инджев.

"Русофобията е измислица на русофилите за оправдание, че служат на чужда държава", добави той.

Инджев подчерта, че в в книгата си защитава теза на Раковски. "Той категорично призовава българите да не позволяват друга държава да се намесва в Освобождението“, допълни журналистът.

Споделяне

Още от България