RWE искат да строят 600 мегаватова централа в Маришкия басейн

Държавното дружество за открит въгледобив ММИ, което снабдява електроцентралите в Маришкия басейн с лигнитни въглища, и RWE Power - най-големият производител на електрическа енергия в Германия, са подписали на 24.05.2007 г. споразумение за съвместно проучване, разработване и строителство на нова електроцентрала в Маришкия въглищен басейн, съобщиха във вторник от представителството на RWE в България.

Споразумението предвижда ММИ и RWE да кандидатстват съвместно за строителството на електроцентрала на лигнитни въглища с мощност от 600 – 700 MW. Съвместна проектна група, състояща се от специалисти от RWE и от ММИ, е започнала работа и скоро ще представи на българското правителство своите резултати. Съвместните работи обхващат и проучвания за инсталации с ниски емисии на въглероден диоксид.

Въвеждането в експлоатация на електроцентралата е планирано за около 2013 г.

Наред със съвместния проект с ММИ, RWE Power ще участва и в процедурата, в която НЕК ще избира стратегическия или стратегическите съинвеститори за строителството на атомната електроцентрала „Белене” с мощност около 2.000 мегавата.

Споделяне

Още от Бизнес