Рязко застудянване се очаква в събота и неделя

Рязко застудянване се очаква в събота и неделя

След затоплянето на времето в четвъртък и петък, още от вечерта се очаква да настъпи рязка промяна и температурите да се понижат с 10 – 15 градуса през почвните дни. Това показва метеорологичната прогноза на НИМХ-БАН.

В петък времето ще е слънчево с максимални температури през деня до 23 - 28 градуса.

Около обяд от запад - северозапад облачността ще започне да се увеличава и привечер в северозападните райони ще започнат валежи.

 През нощта срещу събота те ще обхванат цяла Западна България и ще се усилят.

Тогава и ще започне рязкото застудяване. Причината за него е, че вятърът ще увеличи скоростта си и ще се обърне от север с нахлуването на студен атмосферен фронт.

След дъждовната нощ, в събота ще е облачно и валежите ще продължат. На места те ще са интензивни и придружени с гръмотевици.

В западните части на страната през деня температурите ще достигат максимум до 8 - 10 градуса, а в югоизточните - 16 - 18 градуса.

В нощта срещу неделя се очаква да падне първият сняг на места с височина над 700 - 800 метра.

От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите да не тръгват с летни гуми през планинските проходи.

Предупреждението се отнася до проходите, които се намират на над 500 метранадморска височина – "Петрохан", "Троян", "Шипка", Прохода на Републиката, "Ришки", "Айтоски", "Котленски", "Дюлински", "Твърдишки", "Обзор", "Печинско", "Вратник", "Превала", "Предел", "Рожен" и "Пампорово".

Фирмите, ангажирани с поддръжката на шосетата вече имат дежурни екипи, готови да реагират при нужда от разчистване на пътя от заснежавания.

В неделя дъждовете постепенно ще спират, но ще остане студено с очаквани максимални температури до 15 градуса. 

От началото на следващата седмица се очаква подобрение на времето и повишаване на температурите, като за следващия уикенд прогнозите са дневните максимални температури да надминат 20 градуса.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?