С 11.4 % се е увеличил износът на Австрия за България

С 11.4 % се е увеличил износът на Австрия за България през 2003 г. и е възлязъл на 300 млн.евро, съобщи федералният министър на селското и горско стопанство на Австрия Йозеф Прьол. Министър Прьол и българският му колега Мехмед Дикме откриха в столичния хотел "Шератон" представяне на хранителни стоки от Австрия.

Сред стоките, които Австрия внася в България, са машиностроителна техника, превозни средства, хартия, картон, фармацевтични средства и химикали. 56% от износа на България за Австрия са селскостопански стоки и хранителни продукти, от които 15 на сто - захарни изделия и подсладители. През миналата година чувствително се е увеличил износът на страната ни за Австрия на слънчогледово семе, ябълкови сокове и сушени плодове. Австрия внася от България и текстилни изделия, обувки, мебели.

430 млн.евро са австрийските инвестиции в България за миналата година, Виена се нарежда на пето място по вложения в страната.

В четвъртък министър Прьол и Мехмед Дикме са подписали спогодба за сътрудничество в областта на растениевъдството, животновъдството и горското стопанство. Двамата министри са се договорили за премахване на ограничението за вноса на животни от Австрия, родени след 1 януари 2002 г. България ще изготви списък за вида и количеството животни, които желае да внася от Австрия, допълни Прьол, цитиран от БТА.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?