С 4 000 по-малко първокласници тръгват на училище тази година

С 4 000 по-малко първокласници тръгват на училище тази година

Близо 60 000 първокласници прекрачиха във вторник за първи път училищния праг. Те са с около 4 000 по-малко в сравнение с миналата година. За първия учебен ден отвориха врати 2757 училища като в над 50 ремонтните работи от лятото продължават.

Новата учебна година бе посрещната по традиция с националния химн и издигането на националния флаг в 9 часа.

Социално-слабите семейства тази година ще получат по 150 лв. за облеклото на своя първокласник. Очаква се от помощта да се възползват около 30 000 семейства.

Образователният министър Йорданка Фандъкова съобщи, че тази седмица започва изплащането на парите по диференцираното заплащане на учителите. "Надяваме се и програмата за кариерно развитие на учителите да стартира от следващия месец", посочи Фандъкова.

Министър-председателят Бойко Борисов откри новата учебна година в 78-о СОУ "Христо Смирненски" в Банкя с пожелание към учениците да са живи и здрави, а към родителите и обществото - да пазят децата на пътя.

"В това училище съм учил от първи до единайсети клас, а майка ми е била учителка в него през целия си живот, така че сме много свързани с него, каза премиерът след тържеството. Той си припомни, че е бил златен медалист, а като всяко дете на учителка е бил добре подготвен по всички предмети.

"Само веднъж по история съм имал четворка, иначе имах отлични дипломи. Бях много дисциплиниран, но и много се биех", припомни си премиерът. Освен това Борисов свирил на акордеон и участвал в духовата музика на училището. Той обаче отказа да отговори на въпрос дали е бягал от час.

Президентът, министри от кабинета и кметове откриха учебната година в училища в цялата страна.

Брожения около здравословното хранене в училище

С началото на новата учебна година влиза и Наредбата за здравословното хранене на децата в училище, с която се забранява продажбата на захарни изделия и нездравословни храни в училищните лавки. Това предизвика сериозни брожения сред търговците и в някои градове дори се подготвят протести срещу наредбата на здравното министерство, тъй като по този начин се пречи на бизнеса им, а в същото време магазините около училищата ще продължават безпрепятствено да продават вафли, шоколади, десерти и чипсове на децата.

Наемателите на бюфети в училищата и на училищните столове в Пловдив организират в първия учебен ден протест срещу наредбата.

"Абсолютно нищо няма да се зарежда - нито в павилионите, нито в лавките и бюфетите, защото, реално погледнато, не може да се разбере какво трябва да се зареди и какво не трябва", коментираха наематели на училищни лавки.

Проф. Стефка Петрова, директор на Националния център по опазване на общественото здраве, обясни, че 85% от продуктите, от които печелят училищните лавки, сега ще бъдат забранени. Тя добави, че общините могат да определят периметър около училищата, в който да не се продават вредните храни.

Министерството на здравеопазването ще изготви подробен списък на вредните за децата храни.

Глобите за нарушителите варират от 200 до 2000 лева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?