С една пета по-малко ски туристи са кацнали в София през януари

Туристическите полети на софийското летище през януари са с 30 по-малко спрямо година по рано. Организираните ски туристи, обслужени на порта през първия месец на 2012 г. - общо 27 313, са намалели с около 7000 души или над 20 процента спрямо януари 2011 г. Това е съобщиха в четвъртък от “Летище София” ЕАД.

Според ръководството летището е приключило януари със задоволителни резултати, въпреки смущенията в полетното разписание, причинени от неблагоприятни метеорологични условия в цяла Европа.

 

С 10 500 пътници (5%) е нараснал трафикът по редовни международни линии спрямо януари миналата година. С най-значителен принос за положителната тенденция се отличават "България Ер", "Уиз Еър", НИКИ, както и австрийските, турските и малтийските авиолинии. Увеличение са постигнали също "Еър Франс", "Бритиш Еъруейз", "АероСвит", ЛОТ, както и неочаквано фалиралата в началото на февруари унгарска авиокомпания "Малев".

 

Общо 264 225 са обслужените пътници на столичното летище за януари 2012 г. спрямо 266 522 за предходния период.

 

Разликата се дължи на двойно по-малкия брой на пътувалите по вътрешните маршрути (поради продължаващите строително-ремонтни дейности на летище Варна), както и на по-слабата зимна чартърна програма тази година.

 

През първия месец на годината на Летище София са обслужени общо 3447 излитащи и кацащи самолети спрямо 3779 през същия месец на 2011 г.

 

По-малкият брой на полетите се обяснява с оттеглянето на три авиокомпании и преустановяване на директните полети от София до Копенхаген и до Истанбул, Летище Сабиха Гьокчен, в края на 2011 г. Тежките зимни условия през януари не само в България, но и на редица големи европейски летища, са причина за редица отменени полети в сезонното разписание.

 

Карго трафикът почти запазва нивата от миналата година. Общо превозените товарни и пощенски пратки за януари са 1 178 т – с 14 т по-малко от 2011 г. Товарните обеми по редовни международни пътнически линии отчитат известен спад (4%), но превозените със специализирани полети пратки са нараснали с 2 процента.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?