С европари ще се правят зарядни станции за електромобили

Станции за зареждане на електромобили ще се строят със средства от еврофондовете през следващия програмен период 2014-2020 г., но дали ще има данъчни преференции за закупилите си ековозила не се знае. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нона Караджова във вторник пред форум, посветен на позеленяването на българската икономика.

Екоминистърът коментира, че досега е обсъждано само отпадането на дължимия от собственика на електромобил данък, но данъкът върху автомобилите е толкова нисък, че махането му за екологичните превозни средства не е никакво насърчаване за покупката им на фона на много високите цени на тези автомобили. Тя обаче изрази становище, че след 15 години електромобилите ща станат достъпни за повечето потребители.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира, че поставената цел от Европейския съюз за постигане на 10-процентен дял в транспорта от екоавтомобили е непосилна не само за България, но и за всички страни членки.

 

Ниската цена на труда и електроенергията в България са до време, "позеленяването" на икономиката е единственият шанс да запазим своите конкурентни предимства, коментира още Добрев пред форума. Той припомни, че по оперативна програма "Конкурентоспособност" са предвидени 150 млн. евро за енергийна ефективност, а от Международен фонд "Козлодуй" (МФК) се отпускат 120 млн. евро за саниране на държавни и общински сгради, за намаляване на загубите при преноса на ток и икономично улично осветление. Стойността на подадените проекти за финансиране по МФК надхвърля пет пъти финансовия ресурс.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?