С над 7000 са се увеличили винетките за хората с увреждания за година

С над 7000 са се увеличили винетките за хората с увреждания за година

С над 7000 са се увеличили безплатните винетки за хората с увреждания за една година. Това показват данните на Националното тол управление, което вече близо месец е без ръководство. Бившият началник Антон Антонов подаде оставка по настояване на премиера Бойко Борисов заради хаоса с тол системата в началото на годината.

До момента са издадени 108 866 безплатни електронни винетки на хора с увреждания. За същия период на миналата година Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е предала на дирекциите за социално подпомагане 101 765 броя годишни хартиени винетки за леки автомобили.

Безплатните стикери са за сметка на бюджета на АПИ и за миналата година разходите по тях възлизат на около 25 млн. лв.

Право на безплатна винетка имат хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност. Освен тях това право имат и хората или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Получаването на безплатен стикер става с подаването на заявление - декларация в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

Дирекциите "Социално подпомагане" обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването им.

Агенцията за социално подпомагане изготвя и предоставя по електронен път на АПИ дневна заявка за издаване на безплатни годишни електронни винетки. В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, пътната агенция издава безплатна електронна годишна винетка. Валидността на винетката може да бъде проверена на сайта на Агенцията за социално подпомагане.

До момента са продадени 630 025 електронни винетки за над 45.2 млн. лева.

На 28 януари е бил най-големият ръст в продажбите досега - купени са 50 896 витруални стикери, от които 39 041 са годишни.

Общият брой на продадените годишни е-винетки до момента е 370 136.

Споделяне

Още от България