С надежда за споразумение бяха подновени преговорите за иранската ядрена програма

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф

Заключителният кръг преговори по иранската ядрена програма между Техеран и "шесторката" (петте постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) във Виена започна тази сутрин в тържествена обстановка, съобщиха световните информационни агенции.

Вашингтон определи събитието като "исторически шанс", а Техеран - като "уникална възможност за влизане в историята".

"Това е съдбоносен момент в международните усилия за намиране на решение на едно от най-тежките външнополитически предизвикателства на нашето време", заяви британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Франс прес.

Шестият кръг преговори между Иран и "шесторката" (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия) започна с пленарно заседание с участието на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, която координира работата на шестте световни сили.

Прессекретарят на Аштън Майкъл Ман уточни, че срещата се провежда във виенската централа на ООН.

След пленарното заседание консултациите ще продължат в двустранен и многостранен формат. Експерти и висши политически представители започват маратон, който може да продължи до крайния срок - 20 юли.

Надеждите са настоящият кръг от многогодишните преговори по иранската ядрена програма да се окаже финален и до 20 юли страните да подготвят окончателно споразумение, което ще доведе до "приключване на иранското досие".

Вчера всички участници изразиха увереност, че има реална възможност това да стане. За момента е подготвена чернова на документа, която все така съдържа много разногласия между Иран и "шесторката".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят