За да се спасят 1.65 млрд. лв. от еврофондовете

С пряко договаряне се търси одитор на селската програма

Чрез пряко договаряне с четирите големи одиторски компании ще бъде избран сертифициращият орган на Разплащателната агенция на Държавен фонд "Земеделие" за да бъдат спасени от загуба над 1.65 млрд. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това съобщи министърът на земеделието Васил Грудев след заседанието на правителството.

В момента се чака да изтече 10-дневният срок за обжалване на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която обяви във вторник, че на 3 септември е решила да отмени като незаконосъобразна и третата обществена поръчка за избор на одитор, обявена от предишния земеделски министър Димитър Греков. Мотивите на КЗК са неясна формулировка на израз в исканите от кандидатите в процедурата декларации за конфликт на интереси и в погрешно цитиран регламент на ЕС в обосновката на техническото задание за избора на сертифициращ орган. Според Грудев има основания за отмяна на поръчката.

България е без сертифициращ орган по ПРСР от 16 октомври 2013 г., като до момента се провалиха три обществени поръчки заради нагласени тръжни условия. Това поставя под риск възстановяването на Еврокомисисията на разплатените вече от бюджета над 1.65 млрд. лв.

Липсата на сертифициращ орган беше причината Грудев да си тръгне от поста шеф на Държавен фонд "Земеделие" по времето на правителството на Пламен Орешарски. Напуснах фонда, защото смятам, че без сертифициращ орган фонд "Земеделие" не може да работи, каза Грудев днес, без да уточни дали му е бил упражняван натиск кой да бъде избран за одитор.

Предвид създалите се форсмажорни обстоятелства единственото решение за бърз избор е това да стане чрез пряко договаряне, каза Грудев, без да назове кои компании ще поканят за участие в процедурата. По думите му целта е през първата десетдневка на октомври да има вече избран одитор. Земеделският министър вече се договори с Брюксел за отстрочка до края на януари за представяне на одиторския доклад за направените плащания по ПРСР през 2014 г.

По същия начин постъпи и правителството на Пламен Орешарски, които възложи с пряко договаряне на "Делойт" да завери изразходваните средства по ПРСР за финансовата 2013 г. в края на юли тази година.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?